Kaurić i Marton primili članove Hvarskog pučkog kazališta

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton danas su primili članove Hvarskog pučkog kazališta, iz grada Hvara u Republici Hrvatskoj, koji gostuju u Zrenjaninu. Prijemu su prisustvovali i članovi Gradskog veća Vojislav Matić i Tibor Vaš, a u sastavu delegacije Hvarana bio je i Jakša Fiamengo, jedan od najpopularnijih hrvatskih pesnika, autor niza tekstova pesama koje izvode Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Tereza Kesovija, Kemal Monteno, Goran Karan, Ibrica Jusić i brojni drugi pevači sa prostora bivše Jugoslavije.  
 
 
Hvarsko pučko kazalište, u sklopu turneje po Vojvodini i Beogradu, odigraće dve predstave u Zrenjaninu. Pozorišna trupa s Hvara sinoć je nastupila u Rimokatoličkoj katedrali s predstavom "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika". Zapis predstave datira iz 15. veka, a predstava se, u režiji preminulog Hvaranina Marina Carića, bez većih prekida izvodi od 1970., pri čemu je do sada izvedena gotovo dve stotine puta.
 
Večeras će Hvarani, u sali NP "Toša Jovanović", s početkom u 20 časova, izvesti predstavu "Ribanje i ribarsko prigovaranje", po tekstu Petra Hektorovića i u režiji Marina Carića. Interesantno je da svoje predstave Hvarsko pučko kazalište igra u pozorištu sagrađenom još 1612. godine, kao jednom od prvih evropskih pozorišta, što nastupima ove družine daje posebnu boju. 
 
 
Tokom prijema u Plavom salonu Gradske kuće obostrano je istaknuto da postoji potreba za ovakvim vidom saradnje, i da je kultura, uz sport, najbolji način za uspostavljanje veza i u drugim oblastima. U tom svetlu predstavljeno je i gostovanje Hvarana u Zrenjaninu, koji su posebno istakli gostoprimstvo domaćina i srdačan prijem u gradu u kom gostuju po prvi put.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić ocenio je gostovanje Hvarana kao prvi korak konkretnije saradnje između dve sredine, u dvema zemljama koje su upućene jedna na drugu, dok je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao da ljudi koji govore istim jezikom, uprkos svim političkim i drugim razlikama, moraju da ostvaruju komunikaciju.
- Živimo na malom prostoru i saradnja između nas je neminovna, a kada obe zemlje postanu članice Evropske unije i granice će postati nevidljive. Mi već ostvarujemo saradnju s pojedinim opštinama i županijama u Hrvatskoj i tokom ovih susreta i razgovora s Hvaranima pokušaćemo da postavimo temelje i za neku privrednu saradnju, koja je u obostranom interesu – istakao je Marton. 
 
 
Sekretar Hvarskog pučkog kazališta i organizator dolaska u Zrenjanin Milan Lakoš ističe da je do gostovanja došlo zaslugom Zrenjaninca Nenada Katnića, novinara RTV "Santos", koji je srednju školu završio na Hvaru i kom je Lakoš bio profesor.
- Mi smo predstavnici prastarog kazališta, za razliku od vašeg koje je najstarije, ali posle hvarskog – duhovito je primetio Lakoš. – Nakon nekih davnih, zajedničkih susreta na pozorišnim festivalima na Hvaru, eto danas prilike da se podsetimo tih događanja. Naše predstave su baštinske, stare, a ovu koju večeras predstavljamo Zrenjanincima, igramo već punih 19 godina, sa više od stotinu izvođenja. Hvala domaćinima na pažnji kojom nas obasipaju i verujemo da je to dobar zalog za budućnost – rekao je nakon današnjeg prijema Milan Lakoš.