''Banatska svadba'' u centru grada

U sklopu manifestacije “Banatska svadba”, koja kazuje banatske svadbene običaje i tradiciju, na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu danas je obavljeno kolektivno venčanje dvanaestoro Zrenjaninaca. 
Manifestaciju "Banatska svadba" i samu cermoniju venčanja otvorio je pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, a kum mladencima bio je gradonačelnik Grada Zrenjanina dr Mileta Mihajlov.
 

 Vasin je, u ime Vlade Vojvodine i predsednika dr Bojana Pajtića, najpre čestitao 25. godina braka parovima koji su sudbonosno "da" rekli pre isto toliko godina, u vreme prve manifestacije "Dani piva", a koji su takođe danas prisustvovali venčanju na trgu.
- Poželeo bih da Zrenjanincima čestitam na srebrnom jubileju organizovanja ovako značajne manifestacije sa željom da svaka druga manifestacjija donese što više radosti i veselja. I što više ovakvih svadbi - kazao je Vasin.
 

On je istakao da je tokom četiri godine njegovog mandata ovo bila najlepša dužnost i najveća čast i zadovoljstvo da poželi mladencima dug i srećan život sa mnogo dece.
Gradonačelnik Mihajlov je mladencima poželeo da im brak traje dugo, da se raduju jedno drugom i da žive u uverenju da su danas obavili jedan od najvažnijih i najlepših poslova u životu.
Novinar Božidar Drinić, organizator "Banatske svadbe" kaže da Zrenjanin zna da čuva svoju tradiciju.
 

- Dokaz za to je upravo na ovoj svadbi, jer ovaj milje, folklor i ovaj ponos građana Banata satkan je u spoju nekadašnjih venčanja i savremenog sklapanja braka. Nadamo se da će ovo postati tradicija, a prvi smo u našoj zemlji 1991. godine napravili "Banatsku svadbu", evo je ponovo na srebrnim "Danima piva" - kazao je Drinić.
U sklopu "Banatske svadbe" organizovan je kulturno-umetnički program, a članice Udruženja žena "Gradnulica" dočekale su mladence i goste i ponudile svadbarske kolače i štrudle.