Danas je ''Dan belog štapa'' - Međunarodni dan slepih i slabovidih

- Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanina nikada nije imala više članova, a ono što je zabrinjavajuće jeste to što je među njima sve više dece, rekao je danas Vladimir Panin, predsednik te organizacije na prijemu, koji je povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih, "Dana belog štapa", organizovao zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić.
Prema rečima Panina, od 250 članova, 25 su deca, kojima se i posvećuje posebna pažnja, naročito kada je u pitanju njihovo školovanje.
 
 
- Naš status je generalno veoma loš i svakodnevno nam se obraćaju naši članovi, koji su pretežno starija lica, tražeći pomoć. Konkretno, sada pred zimu, traže novac za kupovinu ogreva, obuću, odeću, a to organizacija ne može da im pruži. Naš položaj je iz dana u dan sve teži, ne možemo da nabavimo osnovna pomagala u našoj državi, već se snalazimo i kupujemo ih u Mađarskoj, Crnoj Gori. Problem je kupiti čak i beli štap, da ne pričamo o pomagalima za žene u domaćinstvu, deca ne samo da nemaju društvene igre prilagođene njihovim potrebama već nemaju ni osnovna pomagala u školama. Primera radi, za geografiju im je potrebna reljefna karta sa Brajevim pismom, ali toga nema, pitamo se da li je to i ko trebalo da štampa – kazao je Panin.
 
On je tom prilikom pohvalio zrenjaninsku lokalnu samoupravu, jer im je do sada izlazila u susret i pomagala u okvirima njenih mogućnosti.
- Naša lokalna samouprava nam pomaže, ali je problem sa ostale četiri opštine, od njih smo tražili po 56.000 dinara, što je skromna cifra, ali je nedopustivo to što nemaju razumevanja, te neke od njih za slepe i slabovide izdvajaju svega po 10.000 dinara – naveo je Panin.
 
Goran Kaurić je istakao da će Grad Zrenjanin učiniti napore da ubuduće još više pomogne slepim i slabovidim licima.
- Kada je reč o pomoći koju sredine pružaju slepim i slabovidim zadovoljan sam što naš grad u tome prednjači, međutim, neprihvatljivo je to što neke opštine u našem regionu ne dotiče njihov problem. Preko Skupštine grada iniciraću formiranje Saveta invalidnih lica koji će još više unaprediti saradnju, a nama koji na kraju i donosimo odluke pomoći da one budu u pravcu poboljšanja njihovog kvaliteta života – rekao je Kaurić, dodajući da je poražavajuća činjenica da ova lica ne mogu nabaviti osnovna pomagala unašoj zemlji.
- Angažovaćemo se da u narednom periodu pomagala koja su im zaista neophodna pribave i to po cenama koje su prihvatljive – dodao je on.   
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, održana je prigodna svečanost u prostorijama Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, u Miletićevoj ulici. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i njegov zamenik, Predrag Jeremić. 
 
 
Tom prilikom, Aleksandar Marton je podsetio da je zrenjaninska organizacija slepih i slabovidih, osnovana 4. aprila 1948. godine, nasjtarija u Srbiji. On je rekao da je ove godine "Dan belog štapa" u Srbiji posvećen problemima u vezi kretanja na javnim mestima slepih i slabovidih osoba.
- U našem gradu dosta toga je učinjeno na ovom planu, ne samo za slepe i slabovide, već i za druga lica s invaliditetom. Konkretno, na više glavnih raskrsnica instalirani su zvučni signali na semaforima i na tome će se raditi i ubuduće. Znamo koliki je problem ovim licima da učestvuju u saobraćaju, ali to je samo jedan od problema. Iako je pomoć grada ovde veća nego u mnogim drugim sredinama u Srbiji, uvek se može bolje. Pokušaćemo i da finansiramo neke konkretne akcije organizacije slepih i slabovidih, kao što je, na primer, organizovanje nekog skupa ili sportskog takmičenja na nivou pokrajine ili republike – istakao je Marton. 
 
 
Godine 1964. Američki kongres je usvojio rezoluciju kojom se svake godine, 15. oktobra, obeležava "Dan belog štapa". Tim aktom dao je do znanja svojim sugrađanima da prepoznaju značaj "belog štapa" u unapređenju samostalnosti slepih i slabovidih osoba kao i da poštuje njihova mnogobrojna dostignuća. Ovaj datum je danas široko prihvaćen i obeležava se kao "Svetski dan belog štapa".
 
"Beli štap" je jedan od najvažnijih i najpouzdanijih pomagala koje koriste slepe i slabovide osobe. On im omogućava veću mobilnost i samostalnost, olakšavajući njihovo uključivanje u sve aspekte društvenog života.