Početak rada komunalne policije

Promotivnim skupom u Skupštini Srbije označen je početak rada komunalne policije u osam gradova u Srbiji. Komunalne policije osnovali su Beograd, Valjevo, Novi Sad, Požarevac, Sremska Mitrovica, Šabac, Sombor i Zrenjanin.
Svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministri Ivica Dačić i Milan Marković i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
Tadić je rekao da očekuje da komunalna policija promeni izgled gradova i time celu Srbiju učini urednijom poput sistema koji postoji u zemljama Evropske unije.
Ivica Dačić kazao je da će to ministarstvo pomoći rad komunalne policije u očuvanju životne sredine i održanju komunalnog reda.
- Vi ćete teško moći bez policije i policija bez vas -  rekao je Dačić komunalnim policajcima Prema njegovim rečima, obuku za 360 komunalnih policajaca sprovelo je 33 predavača u tri klase, a MUP će i dalje obučavati komunalne policajce.

 


Ministar Milan Marković rekao je da će komunalna policija do kraja godine biti uvedena u još deset gradova u Srbiji, a da je za ukupnio 23 grada i Beograd predvođeno postojanje 850 komunalnih policajaca.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da će posao komunalnih policajaca biti pre svega da pomažu građanima i istakao da će ta služba morati da rešava mnoge probleme, poput divljih deponija, kršenje komunalnog reda, parkiranje i šetnju kućnih ljubimaca.

 


Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov istakao je da ova promocija jeste plod dugotrajnog rada koji traje već tri godine.
- Tome su prethodili i zakonski akti, odabir komunalnih policajaca i njihova obuka. Danas na promociji komunalni plicajci zvanično počinju sa svojim radom. Očekujemo od njih mnogo, i sam grad i Srbija. Oni će postepeno početi da rade, ali ne mogu sve sami uraditi. I mi sami se moramo uključiti, menjati svoje ponašanje i navike, i to je ono u čemu će nam komunalni policajci pomoći. Očekujemo od njih da budu i strogi i pravedni, da svoj posao obavljaju kako treba – kazao je gradonačelnik Mihajlov.
Promocija u Skupštini Srbije i za zrenjaninske komunalne policajce znači mnogo.
- Ovo je zvaničan početak rada komunalne policije u Zrenjaninu. U našem gradu biće 26 komunalnih policajaca, dakle na 5.000 građana po jedan komunalni policajac. Naše delatnosti su veoma povezane sa sudstvom, policijom i drugim institucijama , a saradnja sa građanima nam je najbitnija. U Zrenjaninu će u prvom planu biti rešavanje divljih deponija, parkiranja, kontrola taksi prevoza, pasa lutalica, ali i rad ugostiteljskih objekata i mnogo toga još – Zoran Grujić.