Počinje Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

U zrenjaninskom Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" danas počinje 61. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine koji će trajati do 17. aprila.
Publika će biti u prilici da vidi najuspešnije predstave vojvođanskih pozorišta, a po oceni selektorke Ane Tasić tokom sedam festivalskih dana biće izvedeno šest dramskih predstava i pet predstava za decu.
O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Milivoje Mlađenović, direktor Sterijinog pozorja, Biljana Vujović, rediteljka i upravnica Narodnog pozorišta Niš i Dušan Petrović, reditelj.
Brane Marijanović, direktor Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, kaže da je sudeći prema stavu i oceni selektorke prošlogodišnja produkcija vojvođanskih pozorišta bila je na zavidnom niovou.
"Na večernjoj sceni tokom prošle godine postavljeno je više od trideset predstava, dok je na sceni za decu bilo više od deset i to je za ovaj broj pozorišta u Vojvodini zaista dobar rezultat, posebno, znajući u kakvim okolnostima ovdašnja pozorišta rad", rekao je Marijanović.
Direktorka NP "Toša Jovanović" Tatjana Paskaš podseća da je Zrenjanin domaćin tom najstraijem pozorišnom festivalu po sedmi put zaredom.
Kako je najavila, u takmičarskom delu programa publici će se predstaviti Pozorište "Kostolanji Deže“/Kosztolányi Dezső Színház iz Subotice sa predstavom na mađarskom jeziku "Kišinjevska ruža" - tekst Oto Tolnai, režija Andraš Urban, Narodno pozorište Subotica predstavom "Kukavičluk" - autorski projekat Olivera Frljića i subotičkog Narodnog pozorišta.

 


Na dramskoj sceni biće izvedena "Ženidba" Narosnog pozorišta iz Sombora po tekstu Nikolaja Gogolja i u režiji Ane Đorđević, a tu su i Srpsko narodno pozorište, Novi Sad s komadom "Timon Atinjanin" - tekst Vilijam Šekspir, režija Gorčin Stojanović, kao i Novosadsko pozorište/Újvidéki Szinház, "Čovekova tragedija", tekst Imre Madač, režija Kokan Mladenović (predstava na mađarskom, prevod obezbeđen).
U kategoriji predstava za decu su Narodno pozorište Kikinda, "Čarobnjak iz Oza", tekst Frenk Baum, režija Miodrag Dinulović; Pozorište mladih, Novi Sad, "Suncokreti", tekst Milan Stepanov, režija Miloš Jagodić;
U toj  kategoriji je i Slovačko vojvođansko pozorište/Slovenské vojvodinské divadlo, Bački Petrovac sa predstavom "Alisa u zemlji čuda", tekst Miloš Janoušek, prema motivima romana Luisa Kerola, režija Jan Čanji (predstava na slovačkom, kao i Dečje pozorište Subotica, "U tami", tekst Marija Stankova, režija Veselka Kunćeva.
Zrenjaninsko pozorište učestvovaće sa dve predstave, "Zbogom, žohari!", po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Slađane Kilibarde, koja će i otovriti festival, kao i sa predstavom za decu "Trapavi zmaj", nastaloj po tekstu Miroslava Nastasijevića i u režiji  Irene Tot.
Poslednje večeri, u čast nagrađenih biće izveden komad Novosadskog pozorišta/Újvidéki Szinház, "San letnje noći", po tekstu Vilijema Šekspira, režija Zoltan Puškaš (plesna
Pored interesantnog takmičarskog dela, Festival će imati i bogat prateći program, a centralni događaj je u četvrtak, kada će biti obeleženo 35 godina umetničkog rada Ljuboslava Majere.