Postavljeni govorni uređaji na prelazima kod autobuske stanice

Zahvaljujući donaciji kompanije VIP mobile, na dva prelaza kod glavne autobuske stanice u Zrenjaninu postavljena su četiri govorna uređaja za slepa i slabovida lica.
Zahvaljujući se na donaciji, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, koji su organizovali prijem za predstavnike kompanije VIP i njihove saradnike, istakli su značaj te donacije, ne samo za osobe sa oštećenim vidom, već i za stare ljude, decu i ostale učesnike u saobraćaju.
 
 
 
- Instaliranje ovakvih uređaja svakako će doprineti bezbednosti u saobraćaju, i to ne samo ljudima sa oštećenim vidom, već i svim građanima. Zahvaljujem se VIP-u, koaj se pokazala kao društveno odgovorna, ali i Narodnoj kancelariji Republike Srbije koja je inicirala ovaj projekat, i naravno, Pupin Telekomu – rekao je gradonačelnik Mihajlov.
Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih Zrenjanina, kaže da u gradu postoji 9 semafora sa zvučnom signalizacijom, ali da je ovo prvi semafor sa govornim uređajem.
- Oko 23 odsto semafora u našem gradu je pokriveno zvučnom signalizacijom, što je najveći procenat pokrivenosti u Vojvodini. Oni su od izuzetnog značaja za naše članove koji se sami kreću i puno im znači za samostalan život - kazao je Panin.
 
 
 
Maja Honda, stručnjak za odnose s javnošću u VIP-u, kazala je novinarima da ta kompanija tradicionalno pomaže osobe sa posebnim potrebama i da je ove godine pomoć usmerena na osobe sa oštećenim vidom, a ukupna vrednost donacije je 2.000.000 dinara.
- Ukupno 26 govornih uređaja za slepa i slabovida lica postavljeno je u Čačku, Kragujevcu, Nišu i Valjevu, a u planu je nabavka specijalnih dejzi plejer uređaja – rekla je ona danas u Zrenjaninu, i naglasila da je  VIP aktivirao i humanitarni broj 2001, putem kojeg svi "VIP“ korisnici slanjem SMS poruke u vrednosti od 50 dinara, mogli da daju svoj doprinos nabavci dodatnih govornih uređaja.
Na taj način prikupljeno je više od 750.000 dinara, a novac je iskorišćen za nabavku i postavljanje dodatnih 20 uređaja u  Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Kruševcu.
- Veliku pomoć dobili smo od Narodne kancalarije, Saveza slepih Srbije i kompanije Pupin Telekom, koji su nam pomogli u odabiru lokacija i pripremi i realizaciji čitavog projekta. Projekat se realizuje uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i socijalne politike, navela je Maja Honda.
Dejan Marinković, šef Narodne kancelarije predsednika Republike, kaže da će i ubuduće nastojati da inicijativama, akcijama i projektima, nastalih provenstveno na osnovu molbi koje stižu od građana, utiče na promene u društvu i samim tim na bolji položaj građana.
 
 
 
Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, takođe je ukazao na značaj postavljenih govornih uređaja i ukazao na odličnu saradnju sa kompanijom VIP koja će nabavkom posebnih uređaja omogućiti slepoj i slabovidoj deci korišćenje literature u audio formi.
Radenko Savić, predstavnik "Pupin Telekoma" naveo je da ta kompanija nekoliko godina unazad proizvodi semaforsku signalizaciju, a da je ova, postavljena u Zrenjaninu izrađena po visokim evropskim standardima.