O obrazovanju i zapošljavanju Roma

Za Grad Zrenjanin je od izuzetnog značaja da se sprovedu projekti obrazovanja i zapošljavanja romske populacije i da se izvrši integracija romske populacije u celokupno stanovništvo, rekao je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov sinoć u Melencima gde su u ovdašnjoj osnovnoj školi predstavljeni projekti koji se sprovode na nivou pokrajine a tiču se zapošljavanja i obrazovanja Roma.
- Mislim da je ovo jedan dug proces ali izuzetno značajan koji će za nekoliko godina dovesti do rezultata i rešiti mnoge probleme koji sada muče romsku populaciju. Naravno da ćemo kao Grad podržati ovakve projekte i inicijative Vlade Vojvodine – rekao je Mihajlov.

 


Duško Jovanović, direktor Kancelarije za inkluziju Roma, ukazao je da su Romi najsiromašnija populacija, a da je suštinski problem i generator siromaštva pitanje neobrazovanosti, te da je zbog toga izuzetno važno, koristeći mehanizme koje je država stvorila, da im se mogućnosti obrazovanja na najbolji način prezentuju.
- U Vojvodini proces obrazovanja traje preko 20 godina i sada možemo reći da na fakultetima i visokim šokalama imamo preko 250 studenata romske nacionalnosti, a to je najbolji primer i želja da se romskoj populaciji pomogne. Rezultat politike kakva se vodi jeste i taj što danas imamo i određen broj mladih ljudi, Roma, koji su na postdiplomskim i doktorskim studijama, a Vojvodina u tome prednjači u Evropi» rekao je Jovanović napominjući da je inicijativa za sinoćni sastanak sa roditeljima dece romske nacionalnosti u Melencima kako bi se uspostavila bolja komunikacija u cilju uključivanja dece u škole, potekla od direktora osnovne škole.
-Ovom prilikom razgovarano je i o uvođenju predmeta romski jezik sa elementima nacionalne kulture ovde u osnovnoj školi, kao i mogućnost otvaranja novog radnog mesta, odnosno učitelja romskog jezika, s obzirom da u Melencima živi značajan broj pripadnika romske nacionalne zajednice i da ovu školu pohađa veliki broj tih učenika. Želja nam je da nastave da institucionalno slušaju i uče jezik, ali i da ga i dalje neguju – rekao je Jovanović.
Prema njegovim rečima, procesom integracije koji se odvija na teritoriji pokrajine sve je veći broj Roma koji ne govore svoj maternji jezik.

 


- Zato romski jezik u osnovnim školama, a pokrenut je i studentski program za vaspitače na romskom jeziku u Vršcu, to je najbolji primer negovanja kulture tradicje i običaja – dodao je on.
Pokrajinski sekretar za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, koji je takođe prisustvovao sastanku, kaže da je Vlada Vojvodine još pre nekoliko godina pokrenula projekte usmerene i namenjene Romima, a koji su ih podstakli da razmišljaju u pravcu svog zapošljavanja. Tada je, navodi, uz posebne subvencije otvoreno oko šezdeset radnji i preduzeća čiji su osnivači Romi.
- Pokrenuli smo i nekoliko programa koji su kao prioritet imali Rome, upravo iz razloga što su oni šest puta siromašniji od najsiromašnije sledeće kategorije stanovništva i želeli smo da na svaki način Romima pokažemo da oni ni po jednoj sposobnosti ne zaostaju za «neromima».
Kada govorimo o rezultatima, prošle godine od Saveta Evrope prepoznati smo kao jedna od evropskih regija koja ima najbolji program i može poslužiti kao primer, a to je posebno bilo aktuelno u vreme kada se pojavio problem Roma u Evropi. Pojedine evropske zemlje su taj problem rešavale tako što su deportovali Rome iz svojih sredina a mi smo želeli da pokažemo upravo suprotno, da nije rešenje u deportovanju, već u inkluziji i prihvatanju, zapošljavanju i obrazovanju – rekao je Vasin.