Vasiljev: Revizija kompletnog knjižnog fonda

Vladimir Vasiljev, direktor zrenjaninske Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin",  predstavio je danas na konferenciji za novinare aktivnosti te ustanove i najavio reviziju kompletnog knjižnog fonda.

 


- Gradska narodna biblioteka poslednjih mesec dana učestvuje u "Korzo festu", koji je osmislila Zona unapređenog poslovanja, u saradnji sa bibliotekom, kao jednim od organizatora festivala. U okviru programa, svako veče od 19 do 22 časova, organizuje se niz kulturnih, sportskih, likovnih i muzičkih aktivnosti. I biblioteka je svoje aktivnosti premestila na glavnu ulicu, pa se tako svakog četvrtka od 20 časova održava po jedno književno veče. Posetioci su prošle nedelje imali priliku da slušaju Flavia Rigonata, koji je predstavio stvaralaštvo i život pisca Čarlsa Bukovskog. Rigonat je preveo sva dela Bukovskog, a njegova izdavačka kuća "LOM" ih je potom i objavila. U prvoj nedelji održali smo promociju najnovijeg romana Mirjane Đurđević, autorke jedanaest romana, koja je i dobitnica nagrade “Žensko pero”, kao i prestižne nagrade “Meša Selimović” za roman “Kaja, Beograd i dobri Amerikanac”, koji je proglašen za najbolji roman u 2009. godini za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. U toku ove nedelje je trebalo da se održi dečiji program, zajedno sa dečijim pesnikom, Igorom Kolarovim, ali zbog kiše smo ovo dešavanje pomerili za sledeću nedelju – rekao je direktor zrenjaniske Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", i dodao da ovoj ustanovi predstoji period u kojem će se raditi revizija kompletnog knjižnog fonda, tako da  se knjige neće izdavati, a korisnici se mole da vrate one knjige koje su pozajmljene.
- Revizija je naša zakonska obaveza i pružiće nam uvid u pravo stanje knjižnog fonda. Radi se najmanje jednom u deset godina, a mi smo se odlučili da bude baš u ovim mesecima, zbog sezone godišnjih odmora. Tokom njenog trajanja, knjižara Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" i Klub knjige radiće prema ustaljenom radnom vremenu – objasnio je Vladimir Vasiljev.

 


Prema njegovim rečima, vreme u kojem je on direktor ove ustanove kulture, obeleženo je krizom, koja se odrazila prvo na kulturu, ali biblioteka je uprkos nedostatku sredstava uspela da održi programske aktivnosti i nabavke knjiga. Ovih dana završeni su i radovi na sanaciji podruma te ustanove, koji trenutno služi kao magacin za knjige, odnosno kao tzv. 'mrtvi fond'. Kako, zbog prevelike vlažnosti, ovaj prostor nije služio svojoj nameni, odlučeno je da se on preuredi, nakon čega se planira da se u njemu, uz pomoć javno-privatnog partnerstva, otvori "Klub književnika", koji bi se u letnjim mesecima preselio ispred biblioteke i koji bi bio mesto okupljanja zrenjaninskih umetnika.