Obeležen 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu danas je obeležena 70-ta godišnjica od Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu. Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Predrag Jeremić, zamenik predsednika Skupštine grada.
Aleksandar Marton podsetio je na značaj današnjeg datuma i ocenio da se poslednjih godina 7. jul nije proslavljao na način koji zaslužuje.

 

   


- Svedoci smo da se i 9. maj u evropskim državama, posebno Francuskoj i Velikoj Britaniji, mnogo ozbiljnije obeležava nego kod nas, a činjenica je i da je Srbija velikim brojem vojnih i civilnih žrtava skupo platila slobodu u Drugom svetskom ratu. Velik je doprinos cele bivše Jugoslavije, pa tako i naše zemlje, u pobedi nad fašističkom koalicijom i zato smatram da u narednom periodu ne samo grad Zrenjanin, već i državni organi, moraju ozbiljnije da obeležavaju ovaj praznik, kako zbog sećanja na ljude koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, tako i zbog edukacije mladih naraštaja, kako ne bi pravili pogrešne životne izbore – istakao je predsednik zrenjaninske Skupštine i dodao da pozdravlja aktivnu borbu Republičkog javnog tužilaštva protiv ekstremističkih organizacija, što je jasan signal mladim ljudima da će se takva ideologija sankcionisati i kazniti.
Neđo Papić, predsednik gradske organizacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Zrenjanin rekao je da je današnji datum značajan za sve građane Srbije, jer je fašizam najveće zlo istorije.

 

   


- Sedmog jula smo svi zajedno ustali protiv fašističkog okupatora i zla, koje je htelo da izbriše cele narode sa planete. Zbog vlastitih života kojima su platili cenu slobode, na današnji dan iskazujemo divljenje i poštovanje palim borcima u oslobodilačkom ratu, koji nisu dozvolili da nas gazi tuđa čizma. Današnji dan obeležavamo i zbog mladih ljudi, kao apel da se nikada ne ponovi zlo Drugog svetskog rata – rekao je Papić, napominjući da je za Vojvodinu, koja je zajednica mnogo naroda, ovaj dan veoma važan jer nema slobode bez jednakosti i solidarnosti, bez obzira na naciju, veru, boju kože, veroispovest ili političku opredeljenost.
Pored predstavnika Grada i SUBNOR-a, polaganjem venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu počast žrtvama antifašističke borbe odali su i predstavnici  Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina, Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijalističke partije Srbije i Komunističke partije.