Ambasador Francuske posetio Zrenjanin

Njegova Ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gvazije Denio posetio je juče Zrenjanin. Poseta je započela prijemom u Gradskoj kući i razgovorom s gradonačelnikom Zrenjanina, dr Miletom Mihajlovim, i njegovim pomoćnicima, Zoricom Dendom i Predragom Stankovim, koji su ambasadora upoznali s osnovnim podacima o gradu i aktuelnostima u oblasti privrede, kulture, obrazovanja i sporta. 
 
     
 
Centralni deo boravka ambasadora Francuske u Zrenjaninu zauzela je poseta preduzeću "Mlekoprodukt" a.d., koje se nalazi u vlasništvu francuske multinacionalne kompanije "Bongren" i predstavlja jedan od najuspešnijih primera privatizacije u našem gradu. Nakon obilaska pogona preduzeća, ambasador Fransoa Gvazije Denio ocenio je da je privatizacija "Mlekoprodukta" uzor za celokupni proces uspešne privatizacije u Srbiji i pripreme za ulazak u Evropsku uniju
"Smatramo važnim da sa vama podelimo naša iskustva i zato smo Vladi Srbije stavili na raspolaganje jednog eksperta za investicije", rekao je francuski ambasador, posebno podsećajući i na važnost saradnje pokrajina Vojvodine i Bretanje.
"Francuske kompanije u Srbiji doprinose pozitivnom bilansu ekonomije, jedan od najvećih izvoznika je "Mišlen", koji posluje u Pirotu,  u Vojvodini to su Sombor (Dukat), Lafarž, mlekara u Zrenjaninu, to su sve uspele privatizacije", ocenio je Fransoa Gvazije Denio.
 
Generalni direktor "Mlekoprodukta" Živanko Radovančev upoznao je ambasadora s činjenicom da je "Bongren" dokapitalizacijom postao 100 odsto vlasnik zrenjaninske mlekare i da je za osam godina u modernizaciju pogona investirao približno15 miliona evra, uz socijalni program u kojem nije bilo viška radnika.
"Pošli smo od devize da nema viška radnika već manjka posla i to se obistinilo kroz povećanje obima proizvodnje sireva i prerade mleka i kroz osavremenjavanje pogona, što je svake godine donosilo milion evra profita, uloženih u razvoj", rekao je Radovančev.
 
      
 
Direktor marketinga Benoa Peron je rekao da kompanija "Bongren" zapošljava ukupno 17000 radnika, u brojnim fabrikama širom sveta i da drži lidersku poziciju u proizvodnji sireva, maslaca i pavlake. On je podsetio da je pre tri godine "Bongren" postao vlasnik mlekare u Kikindi i naznačio da u Vojvodini i u celoj Srbiji postoji potencijal za razvoj i proširenje saradnje.
Gradonačelnik Mihajlov istakao je značaj posete ambasadora Francuske, pre svega zbog činjenice da u grad stiže još jedan renomirani investitor iz ove zemlje, firma "Mekaplast".
"Posetili smo preduzeće koje je uspešno prebrodilo čitav period devedesetih i početak dvehiljaditih godina, našlo strateškog partnera i danas uspešno posluje. Očekujemo da i druga francuska kompanija u Zrenjaninu, proizvođač opreme za automobilsku industriju, takođe uspešno posluje", rekao je dr Mihajlov.
 
U nastavku posete Zrenjaninu francuski ambasador je posetio Narodni muzej i Narodno pozorište "Toša Jovanović", obratio se studentima Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" i učenicima Zrenjaninske gimnazije koji, kao drugi strani jezik, uče upravo francuski. Takođe, s obzirom da je bivši sportista, mačevalac, ambasador je posetio i mačevalački klub "Omladinac", jedan od najtrofejnijih sportskih klubova u Zrenjaninu.