Počela gradnja pravoslavnog hrama na Bagljašu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, zajedno sa pravoslavnim sveštenstvom zrenajnonske parohije, prisustvovao je danas početku gradnje hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista na Bagljašu. Gradonačelnk je tom prilikom rekao da će u narednih meseca dana biti završeni temelji crkve, a da je vrednost radova sedam miliona dinara.

 


- Danas prisustvujemo pobijanju prvog od trideset sedam šipova, a crkva će biti površine od oko 250 kvadratnih metara, a za njenu gradnju biće potrebno oko četrdeset miliona dinara – rekao je gradonačelnik napominjući da je Grad Zrenjanin već izdvojio milion dinara za početak radova.
Protonamesnik Slobodan Čestić i član odbora za izgradnju hrama, kaže da je današnji dan velik za sve Zrenjanince jer se podiže hram posvećen vaznesenju Isusa Hrista. Kako je naveo, hram će zajedno sa galerijom imati oko 300 kvadrata.  

 


On je istakao da je gradnja hrama na Bagljašu od izuzetne važnosti, ali da se na početak izgradnje čekalo do sada zbog nedostatka finansijskih sredstava.
-Sada kada smo sakupili određena sredstva za početak, krenuli smo sa gradnjom. Zahvalio bih se Gradskoj upravi što su nam izašli u susret i poklonili zemljište bez ikakve novčane naknade – rekao je Čestić napominjući da bi hram mogao biti izgrađen za dve godine, međutim, roka za završetak hrama nema, jer, kako je rekao, sve to zavisi od novčanih sredstava.  

 


Ovaj impozantni verski objekat gradi se na prostoru između ulica Bulevar Veljka Vlahovića i Stražilovske, a kako je još ranije iz Srpske pravoslavne crkvene opštine i Odbora za izgradnju hrama navedeno, od izuzetnog je značaja to što će nova crkva biti izgrađena na Bagljašu, naselju koje ima 20.000 stanovnika, a ni jednu bogomolju.
Građevina će po stilu podsećati na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića.