Međuopštinski forum Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja

U okviru USAID Projekta održivog lokalnog razvoja, u Novom Bečeju održan je prvi sastanak Međuopštinskog foruma Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja.

 

 Prema Sporazumu o saradnji lokalnih samouprava, Memorandumu o razumevanju i njegovom aneksu, koji su potpisali predstavnici grada Zrenjanina i opština Kikinda i Novi Bečej, predstavnici Projekta, organizacija civilnog društva i poslovne zajednice, Osnovan je međuopštinski forum koji su se sastojali od gradonačelnika i predsednika opština i direktora regionalne Agencije za socijalni ekonomski razvoj - Banat.

 

 

Ovaj prvi forum odnosi se na usvajanje Akcionog plana za 2012. godinu i prilagođavanje zajedničkih potreba, prioritetnih projekata i aktivnosti u međuopštinskom partnerstvu.

 

Kao prioritete ističu se tri strateški važne inicijative: (1) izrada Master plana za razvoj turizma na reci Tisi koji će obuhvatiti područja iz međuopštinskog partnerstva Zrenjanin, Novi Bečej i Kikinda, (2) unapređenje regionalnog razvoja poljoprivrede za formiranje radne zone za poljoprivredu u Kikindi, otvaranje centra za obuku u Zrenjaninu i planiranje regionalnog Centra za hladnjače, (3) unapređenje sistema upravljanja imovinom

 

 

USAID-ov projekat održivog lokalnog razvoja je inicijativa da podrži dugoročni ekonomski razvoj i društveni razvoj lokalnih zajednica u njihovim naporima da efikasno rešavaju zajedničke probleme. Ključne projektne aktivnosti su usmerene na uspostavljanje, jačanje i promovisanje međuopštinskih partnerstava, kao i partnerstva sa privatnim i nevladinim sektorom.