Održan 17. Međunarodni simpozijum ''Banat - istorija i multikulturalnost''

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjanin u subotu, 31. marta, je svečano otvoren 17. Međunarodni simpozijum "Banat - istorija i multikulturalnost", kojem su prisustvovali naučni radnici iz Rumunije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Nemačke. Tradicionalni međunarodni skup održava se svake godine u organizaciji Rumunskog društva za etnografiju i folklor iz Vojvodine, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i Univerziteta "Eftimije Murgu" iz Rešica. Otvarajući ovaj skup, Andor Deli, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine, istakao je da Vojvodinu, kao i banatsku višenacionalnu regiju, krasi zajedništvo, te da je veoma važno da se Banat izučava  kao specifična i posebna regija, čije je tekovine potrebno sačuvati. 
 
      
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, koji se u ime Grada obratio gostima, istakao je da mu je čast što se ovogodišnji simpozijum održava u Zrenjaninu i što su organizatori prepoznali multikulturalnost sredine, pozvavši prisutne da se upoznaju sa Zrenjaninom i njegovim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem.  
 
        
 
U okviru plenarne sednice, promovisana je i zbirka radova sa prošlogodišnjeg simpozijuma, koji je održan u Rešici, dok su radovi ovogodišnjih učesnika predstavljeni u okviru pet sekcija.