Trinaest projekata Narodnog muzeja

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Vladimir Vasiljev posetili su 16. marta Narodni muzej u Zrenjaninu gde su razgovarali o trenutnim i budućim aktivnostima Muzeja, ali i o saradnji gradskih institucija kulture i sadašnjoj situaciji u kulturi grada.

 

 

Narodnom muzeju je u 2012. godini Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva odobrilo 1.890.000 dinara za finansiranje trinaest novih projekata. Nakon prošlogodišnjeg uspeha u realizaciji deset projekata koje je podržalo isto Ministarstvo, ove godine je Narodni muzej ponovo jedan od najuspešnijih muzeja u zemlji.

 

 

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina podsetio je da je Narodni muzej u 2006. godini bio najbolji u Srbiji kada ga je posetilo 86.000 ljudi, što je zapravo više od stanovništva samog grada što dokazuje da su naše kulturne institucije prvorazredne, ali očigledno finansijska sredstva su, u vreme ekonomske krize, nedovoljna i teška za obezbeđivanje. Problem je još dublji jer u Gradskom veću nema osobe koja je posebno odgovorna za pitanja kulture i to bi se trebalo promeniti u budućnosti.

 

 

Direktor muzeja najavio je Izložbu poljoprivrede koja će biti jedinstvena kolekcija poljoprivrednih mašina i alata u amfiteatru u kojoj su se pre nekih 30 godina izvodili različiti umetnički i muzički programi. Izrazio je nadu da će ovo biti oživljeno.

 

Govoreći o saradnji Narodnog muzeja i Gradske narodne biblioteke, Vladimir Vasiljev spomenuo je „Korzo Fest“, koji je prvi put organizovan 2011. godine zajedno sa BID-om Zrenjanin i pokazao se kao dobar primer zajedničkih aktivnosti institucija kulture.