Тринаест пројеката Народног музеја

Председник Скупштине града Зрењанина Александар Мартон и директор Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин" Владимир Васиљев посетили су 16. марта Народни музеј у Зрењанину где су разговарали о тренутним и будућим активностима Музеја, али и о сарадњи градских институција културе и садашњој ситуацији у култури града.

 

 

Народном музеју је у 2012. години Министарство културе, информисања и информационог друштва одобрило 1.890.000 динара за финансирање тринаест нових пројеката. Након прошлогодишњег успеха у реализацији десет пројеката које је подржало исто Министарство, ове године је Народни музеј поново један од најуспешнијих музеја у земљи.

 

 

Председник Скупштине града Зрењанина подсетио је да је Народни музеј у 2006. години био најбољи у Србији када га је посетило 86.000 људи, што је заправо више од становништва самог града што доказује да су наше културне институције прворазредне, али очигледно финансијска средства су, у време економске кризе, недовољна и тешка за обезбеђивање. Проблем је још дубљи јер у Градском већу нема особе која је посебно одговорна за питања културе и то би се требало променити у будућности.

 

 

Директор музеја најавио је Изложбу пољопривреде која ће бити јединствена колекција пољопривредних машина и алата у амфитеатру у којој су се пре неких 30 година изводили различити уметнички и музички програми. Изразио је наду да ће ово бити оживљено.

 

Говорећи о сарадњи Народног музеја и Градске народне библиотеке, Владимир Васиљев споменуо је „Корзо Фест“, који је први пут организован 2011. године заједно са БИД-ом Зрењанин и показао се као добар пример заједничких активности институција културе.