Festival vatrogastva Srbije u Zrenjaninu

U Zrenjaninu se u petak, subotu i nedelju (od 29.juna do 1. jula) održava treći Festival vatrogastva Srbije, a tim povodom je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, predsednik organizacionog odbora festivala  primio Dragana Jajića, sekretara Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin i člana predsedništva Vatrogasnog saveza Srbije, Milana Nikolića, predsednika Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin i mr Branku Jajić pr festivala. 
 
 
 
Gradonačelnik Mihajlov kaže da je Grad Zrenajnin prepoznao veliki značaj i humani deo dobrovoljnih vatrogasnih društava i da se zbog toga, s ponosom, može reći da je naš grad jedini grad u Srbiji koji je jednim delom preuzeo finasiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava.
-Ono što nam je cilj jeste da DVD društva budu spremna i svakog trenutka priskoče u pomoć našim građanima, a to su svojim delima i dokazali. DVD u našem gradu postoje već dva veka, a ovaj treći Festival vatrogasaca sa više od hiljadu učesnika je prilika da prikažemo koliko su vatrogasne ekipe spremne da svakoga trenutka izađu na teren – rekao je Mihajlov napominjući da se određena sredstva obezbeđuju i za rad profesionalnog sastava vatrogasaca.    
 
 
 
 
Prema rečima Jajića, vatrogasna takmičenja u Srbiji imaju tradiciju dugu više od 100 godina, a u sadašnjoj formi orgnizuju se od 1951. godine. Ta takmičenja na nivou Srbije održavaju se svake 4 godine i ujedno su kvalifikaciona za međunarodnu vatrogasnu olimpijadu, od 2004. godine sva vatrogasna takmičenja na nivou Srbije su objedinjena u Festival vatrogastva.
Jajić kaže da će na trećem Festivalu, koji će inače biti održan na gradskom stadionu, učestvovati više od 90 ekipa iz svih okruga, a disipline u kojima će se takmičiti veoma su složene i zahtevaju disciplinovano i požrtvovano učešće svakog člana ekipe i ujedno pokazuju spremnost i uvežbanost u rukovanju vatrogasnom opremom.
U sklopu Festivala, u hotelu Vojvodina, u petak od 18 časova, biće održano i kviz takmičenje za podmladak.