Prijem za juniorske reprezentativke Srbije u rukometu

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton i član Gradskog veća zadužen za oblast sporta, mr Vojilsav Matić, priredili su danas u Gradskoj bašti prijem za članice juniorske reprezentacije Srbije u rukometu i njihove trenere, uoči nastupa reprezentacije na prvenstvu sveta u Češkoj, od 1. do 14. jula. Naše juniorke završavaju u Zrenjaninu deo priprema za ovo značajno takmičenje koje se održava u Brnu i Ostravi, pa je to bila prilika da ih ugoste predstavnici lokalne samouprave, ali i da se javnost upozna sa tokom priprema u Zrenjaninu i sazna šta očekuju naše igračice od nastupa na smotri najboljih juniorki sveta. 
 
     
 
Reprezentativke Srbije, igračice starosti do 20 godina, u Češku putuju nakon osvojenog prvog mesta u kvalifikacionoj grupi, ispred ekipe Hrvatske i kao četvrtoplasirane na evropskom prvenstvu 2011. godine. U grupi na svetskom prvenstvu očekuju ih dueli sa reprezentacijama Danske, Mađarske, Kine, Urugvaja i Španije. Iako je već plasman među 12 najboljih ekipa na svetu danas ocenjen kao uspeh vredan pažnje, naše igračice su optimistkinje i očekuju viši plasman, što potvrđuje i kapiten Marija Obradović. 
- Za početak, očekujemo da budemo dobro plasirane u grupi i prođemo dalje. Strpljive smo, videćemo kako će ići posle. Favoritkinje su, po meni, Dankinje, ali s obzirom da im nedostaju neke igračice, sve je moguće – ističe Obradovićeva i dodaje da su igračice veoma zadovoljne uslovima smeštaja u Kaštelu "Ečka" i pripremama koje su obavljene u Zrenjaninu.
 
                  
 
Selektor reprezentacije, Zoran Valdevit, takođe je optimista.
 - Pripreme su u završnoj fazi, predstoje nam još dva radna dana, nakon čega ćemo izvršiti konačnu selekciju 16 igračica koje će ići na svetsko prvenstvo. Mi smo okupljeni još od 31. maja, pripreme su tekle u tri faze i zadovoljan sam onim što je realizovano. Devojke ispunjavaju sve zadatke i nadamo se da će taj kvalitetan rad doneti dobre rezultate na ovom prvenstvu. Ne znamo u kakvim će sastavima doći druge ekipe, pa je nezahvalno davati prognoze, ali ja se nadam da možemo dosta postići na šampionatu. U prilog tome idu nam i poslednje kontrolne utakmice koje smo odigrali i zabeležili dve ubedljive pobede protiv Češke i dve pobede protiv Hrvatske – kaže selektor Valdevit. 
 
     
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine, Aleksandar Marton, ocenio je kao veoma pozitivno to što je jedna državna selekcija ponovo na pripremama u našem gradu. 
- To govori o kvalitetnim uslovima koji ovde postoje za pripreme, a određene nedostatke o kojima smo čuli, svakako ćemo pokušati da otklonimo. Dobro je što, pre svega u rukometu i rvanju, postajemo ozbiljan bazični centar u Srbiji i mesto okupljanja državnih selekcija. Ja sam mladim rukometašicama poručio da je uspeh već i sam plasman među dvanaest najboljih na svetu, ali su me one ispravile i rekle da će svakako ići "na medalju". Šalu na stranu, ja bih voleo da smo, na primer, u ekonomiji dvanaesti na svetu, pa bi imali pravo i da budemo razočarani istim mestom u rukometu. Želim, naravno, našim reprezentativkama što bolje rezultate, a sportskim radnicima u Zrenjaninu da istraju u borbi da naš grad postane centar za pripreme, a potom i mesto održavanja značajnih takmičenja, jer je to najbolji način za popularisanje nekog sporta – istakao je Aleksandar Marton. 
 
 
Član Gradskog veća, Vojislav Matić, dodao je da su se rukometašice Srbije u Zrenjaninu pripremale sedam dana, u dobrim uslovima i da im je poželeo da u Češkoj naprave taj jedan iskorak koji je nedostajao na prethodnom, evropskom prvenstvu, odnosno da se sa svetskog šampionata vrate s medaljom.