Godišnjica osnivanja prvog Štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih jedinica Vojvodine

Povodom 23. juna, obeležavanja 71. godišnjice prvog Štaba narodnooslobodilačkih partizanskih jedinica Vojvodine, Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada dao je sledeću izjavu:

 

- Obeležavajući ovaj dan, jedan od onih koji su u osnovi lokalnog karaktera, ali mnogo značajniji, podsećamo još jednom na ulogu koju su naša zemlja i grad imali u prvim danima borbe protiv fašističkih snaga. Jedno od prvih sedišta Oslobodilačke vojske na Balkanu osnovano je u našem gradu, što dokazuje oslobodilačke trendove stanovništva, još 1941. godine, kada su fašističke snage jednu za drugom osvojile evropske zemlje.

 

Lokalna uprava Zrenjanina radi na jačanju svesti građana da se bore protiv fašizma, nacizma, klerofašizma i rasizma svo vreme, jer su, nažalost, prisutni i danas u mnogim oblastima. Ideje i ideologije zbog kojih je čovečanstvo strašno patilo ne smeju se nikada ponoviti - ističe Aleksandar Marton.

 

Da podsetim na neke činjenice, na sastanku Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu, održanom 23. juna 1941. na imanju Žarka Turinskog u predgrađu bivšeg Petrovgrada, formiran je štab Narodnooslobodilačke vojske Vojvodine, kasnije preimenovano u Glavni štab Vojvodine Vojvodine. Članovi Štaba su bili komandant Danilo Grujić, politički komesar Toza Marković i član Žarko Turinski.