Grad Zrenjanin predstavljen na najvećem evropskom Sajmu investicija

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) je ove godine po šesti put zaredom organizovala nastup domaćih kompanija na međunarodnom sajmu nekretnina „EXPO REAL“ koji je održan u Minhenu od 8. do 10. oktobra, a na nacionalnom štandu Srbije svoje potencijale predstavili su gradovi Zrenjanin, Subotica, Smederevo, Vranje i Novi Sad, opštine Obrenovac i Pećinci, zatim VIP Novi Sad, kao i Delta Real Estate i Javno preduzeće Stara planina.
Ispred Grada Zrenjanina tom Sajmu, najvećoj manifestaciji ove vrste u Evropi, na kojoj preko 80 odsto učesnika čine sami investitori i donosioci odluka, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević.
 
 
Da je ovaj Sajam idealna prilika za predstavljanje projekata potencijalnim investitorima, kao i upoznavanje sa najnovijim trendovima iz industrije potvrđuju obojica, jer, sve najveće kompanije iz sveta tradicionalno učestvuju na tom sajmu koji prate mnogi specijalizovani skupovi i konferencije. 
Kako navode, postoji velika zainteresovanost investitora za ulaganje u Srbiju, a njihov zadatak bio je da ih opredele u koji bi deo Srbije mogli investirati.
- Bila je to prilika da obiđemo i ostale štandove za koje smo procenili da bi nam mogli biti od koristi, a najbolji razgovor imali smo sa tajvanskom firmom u čemu nam je pomogao naš konzulat u Nemačkoj . Firma je velika, bavi se distribucijom poluprovodnika i potreban im je veliki robotransportni centar na Balkanu – naveli su Janjić i Dević navodeći da im tokom razgovora predočen trgovinski sporazum sa Rusijom i svi uslovi koji on predviđa.  
Već za dve do tri nedelje doći će do konkretnih razgovora.
Pored toga vođeni su i razgovori sa jednom izraelskom firmom koja već posluje u Srbiji, a velika zainteresovanost nemačkih kompanija postoji za neplodnu zemlju na kojoj bi se gajile energetske vrbe.
Takođe, Sajam je bila prilika za uspostavljanje mnogobrojnih kontakata što omogućava dalje predstavljanje potencijala našeg Grada.
Inače, ove godine se na sajmu predstavilo 1.700 izlagača iz 31 zemlje, privrednici sa svojim nekretninama, investitori i finansijeri, konsultanti i agenti, planeri, arhitekte, kao i ekonomski predstavnici gradova i regiona. Rekordan broj izlagača organizatori objašnjavaju do sada najvećim prisustvom Italije, Austrije, Poljske i Rusije.