Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, posetio je danas Udruženje paraplegičara Banata, a tom sastanku prisustvovali su i predstavnici organizacija Saveza slepih i slabovidih Grada Zrenjanina, Udruženja gluvih i nagluvih osoba, kao i Opštinskog udruženja paraplegičara i kvadriplegičara.
 
 
  
 
Članovi tih udruženja predočili su mnogobrojne probleme sa kojima se susreću, ali su naglasili da, i pored svega, Grad Zrenjanin ipak prednjači u odnosu na druge gradove i opštine u Vojvodini budući da je dosta toga urađeno kako bi se olakšao svakodnevni život osoba sa invaliditetom.      
Gradonačelnik Bošnjak kaže da Zrenjanin ima dobrih rezultata na tom polju, a da je tome doprinelo i aktivno učešće invalida u društvenom životu grada.
 
 
 
 
- Postavljene su rampe i rađeno je na pristupačnosti, ali su tu i mnogobrojni, nasleđeni problemi. Ovaj direktni kontakt je prava prilika da se lično upoznam sa problematikom koja se tiče osoba sa invaliditetom, njihovog društvenog života, pristupačnosti. Trudićemo se da u narednom periodu, posebno tokom 2013. godine za koju smo rekli da će imati socijalni karakter, približimo i njima sve mogućnosti koje se u ovom gradu pružaju, tako da budu potpuno ravnopravni članovi ovog društva – rekao je on.
Goran Perlić  predsednik Opštinskog udruženja paraplegičara i kvadriplegičara podsetio je da se Međunarodni dan obeležava sa ciljem da se invalidima izjednače ljudska prava i da ravnopravno učestvuju u svim društvenim tokovima. 
 
 
- Danas oko deset posto svetske populacije čine osobe sa nekom vrstom invaliditeta, i suočeni su sa siromaštvom, velikom stopom nezaposlenosti i isključenosti iz društva. Ovo je prilika da uputim apel na sve strukture društva u gradu, da obrate pažnju na našu populaciju i da pomognu onoliko koliko mogu –  ukazao je Perlić.
Govoreći o pristupačnosti u našem gradu, odnosno o fizičkoj dostupnosti javnih objekata i javnih prostora, kao i dostupnosti usluga (npr. javnog prevoza) i informacija u različitim oblicima, Nenad Krbavac, iz istog udruženja, navodi da je Grad Zrenjanin poradio na stvaranju pristupačnog okruženja. 
Međutim, ukazuje on, ne mogu se zanemariti pojedini primeri poput onog na ulasku u zrenjaninsko pozorište gde rampa postoji, ali se prilikom ulaska kolicima nailazi na deo vrata koja su zatvorena.
- Takođe, na šetalištu u centru grada nije urađena taktilna staza za slepe i slabovide, a ista situacija je i u nedavno rekonstruisanoj ulici Koče Kolarova, gde su i visoki ivičnjaci problem – dodao je Krbavac.
 
  
 
Inače, u saradnji sa Udruženjem paraplegičara i Udruženjem za dečiju cerebralnu paralizu srednjeg Banata, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležila je i Apoteka Zrenjanin. Naime, osposobljen  je ulaz u apoteku Eskulap, u naselju Lesnina.
Po rečima Ljubice Radoš, farmaceuta u službi marketinga, posebno projektovana mobilna rampa omogućiće lakši ulaz u apoteku osobama sa posebnim potrebama.
-Ova apoteka izabrana je kao prva u nizu apoteka zbog lakog i brzog pristupa kolima, kao i aortimana same apoteke jer drži ortopedska pomagala . Navela je ona i dodala da su i zaposleni Apoteke Zrenjanin svojim savetima i farmaceutskom uslugom na raspolaganju Zrenjanincima.   
Svetski dan za osobe sa invaliditetom obeležava se svake godine radi promovisanja ljudskih prava svih ljudi sa invaliditetom. Ovaj se dan obeležava u svetu od 1993. godine, kada je Komisija UN za ljudska prava pozvala, u rezoluciji od marta iste godine, sve svoje članice da toga datuma "istaknu cilj postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudelovanja osoba s invaliditetom u društvu".