Izložba priplodnih goveda i ovaca u Tomaševcu

U Tomaševcu je održana XVII regionalna izložba priplodnih goveda i ovaca, uz učešće tridesetak izlagača iz srednjeg i južnog Banata i u organizaciji Udruženja stočara Tomaševac, Mesne zajednice Tomaševac i Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin. Izložbu su, između ostalih, podržali i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Grad Zrenjanin, Mlekoprodukt AD, Regionalna privredna komora Zrenjanin i Veterinarski specijalistički institut Zrenjanin.
 
   
 
Po pravom letnjem danu, stočari iz regiona izložili su reprezentativne primerke svojih grla, koje su ocenjivali stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i zavoda i instituta sa teritorije Banata. Posetioci izložbe mogli su da vide 38 priplodnih goveda i stotinak ovaca rasa cigaja, virtemberg i bergamo i uvere se, da uprkos brojnim problemima i siromašenju stočnog fonda, još uvek ima stočara koji su kadri da odgaje prave izložbene primerke i prezentuju ih na ovakvoj i sličnim smotrama.

    
 
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rečima da je bavljenje stočarstvom nešto što možemo da ponudimo i tržištu i svetu.
- Banat je oduvek poznat kao stočarski kraj i ovde možemo videti najbolja priplodna grla ne samo iz zrenjaninske, nego i iz susednih opština. Iako stočarstvo ima dobru perspektivu, trenutno je u podređenom položaju i nema dobru ekonomsku opravdanost. Uz jednu ozbiljnu podršku, kako Ministarstva poljoprivrede, ostalih nadležnih, kao i samog grada, potrudićemo se da zaista unapredimo ovu oblast. Našu ljudi su vredni i svako u svom dvorištu zna da radi. Uz podršku i otvaranje tržišta, uz stručne konsultacije poljoprivrednih i veterinarskih službi, možemo da unapredimo ovaj potencijal i da vratimo nivo stočarstva koji je u Banatu bio pre samo dvadesetak godina. Tržište postoji, na nama je da dovoljno proizvedemo kako bi na tom tržištu aktivno učestvovali – poručio je gradonačelnik Zrenjanina na stočnoj izložbi u Tomaševcu.