Dan osnovne i srednje škole ''9. maj''

Učenici i nastavnici zrenjaninske osnovne i srednje škole "9. maj" obeležili su Dan škole prigodnom svečanošću u Kulturnom centru, a centralni deo proslave bila je priredba koju su, s puno volje, srca i  odricanja pripremili učenici ove škole. Proslavi su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave – načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, pomoćnik gradonačelnika David Dimkić i članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin. Školu, inače, pohađaju učenici s posebnim potrebama, po čemu je specifična u gradu i sve akcije koje učenici organizuju, a ima ih više tokom školske godine, nailaze na posebne simpatije i podršku zajednice. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina rado se odazvao pozivu da prisustvuje obeležavanju Dana škole, uz konstataciju da je ovo još jedna prilika da javnost obrati pažnju na položaj ljudi s posebnim potrebama.
- Mera civilizovanosti jednog društva upravo je odnos prema ljudima s posebnim potrebama, u ovom slučaju prema našim sugrađanima, deci mlađeg i srednjoškolskog uzrasta. Obraćamo pažnju i na tešku materijalnu situaciju u ovoj školi i samim našim dolaskom ovde daćemo sve od sebe kako bi im grad, ali i svi koji su u mogućnosti, pružili i podršku i pomoć – rekao je gradonačelnik Bošnjak. 
 
   
 
Pozdravljajući prisutne u sali Kulturnog centra, direktorka škole "9. maj" Snežana Oluški rekla je da su, u ovakvom, svečanom trenutku, kod svih prisutne posebne emocije.
 - Neizmerno smo srećni što možemo tu sreću, zbog druženja, da podelimo sa vama. Jedan mudar čovek jednom je rekao da se samo ljubav i prijateljstvo uvećavaju kada se dele. Možda je mislio baš na ovu situaciju, sada, kada možemo svoju sreću da podelimo s vama. Dugo smo i s radošću pripremali ovaj program i zamolila bih vas da danas, ovo što budete videli i čuli, doživite kao veliki, topao i prijateljski zagrljaj koji smo namenili upravo vama – poručila je direktorka Oluški, najavljujući program.
 
   
 
Usledio je potom kolaž igre, pesama, skečeva, edukativnih sadržaja, koji je završen spontanom igrom prisutnih ispred bine, u kojoj su učestvovali i gradonačelnik Ivan Bošnjak, sa saradnicima. Deca su, svako u skladu sa svojim mogućnostima, prikazala ono što umeju i znaju, poručivši pesmom, pričom i glumom da, iako su, možda različita od druge dece, zajedno pripadaju istom svetu mašte, iskrenog drugarstva, prijateljstva i ljubavi. Za sve što su podelila s publikom na proslavi Dana škole, u sali Kulturnog centra, nagrađena su dugim i toplim aplauzom.