Gradski većnici održali prvu ''elektronsku'' sednicu

Gradsko veće održalo je danas 37. redovnu sednicu, specifičnu po tome što su materijali za sednicu većnicima bili dostupni samo u elektronskoj formi, na sajtu Grada Zrenjanina. Shodno tome, članovi Gradskog veća imali su pred sobom lap-top računare, što će biti praksa i ubuduće, a ovaj potez pozdravio je i predsedavajući Gradskog veća, gradonačelnik mr Ivan Bošnjak, naglašavajući da je ovo jedan od načina da se uštede materijalna i finansijska sredstva. 
 
 
Uprkos računarima, sednica je trajala duže od dva časa, s obzirom da je dnevni red imao 52 tačke i da se na njemu našlo niz odluka u vezi sa radom javnih preduzeća i ustanova, kao i odluka o izmenama i dopunama finansijskih planova gotovo svih mesnih zajednica na tereitoriji Grada Zrenjanina. 
 
Veće je utvrdilo Predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2012. godinu – Konsolidovani završni račun, na osnovu kog su utvrđeni ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima u iznosu od 4.581.194.000 dinara i ukupnim rashodima i izdacima u iznosu 4.018.440.000.  
 
Na dnevnom redu bio je i deveti Godišnji izveštaj Zaštitnika građana o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u gradu Zrenjaninu u 2012. godini, koji je obrazložila Dragana Radlovački Grozdanov, zaštitnik građana. Ona je navela da se broj predstavki građana/ki  tokom  2012.  godine  vidno  povećao  u  odnosu  na  2011.  godinu, ali i da su Gradska uprava, kao i javna preduzeća, iskazali spremnost za rešavanje problema i otklanjanje nepravilnosti, u skladu s preporukama datim od strane Zaštitnika građana.  
 
 
 
Usvojeni su izveštaji o poslovanju svih gradskih javnih preduzeća za 2012. godinu, kao i o radu dela ustanova kulture koje se delom ili u potpunosti finansiraju budžetskim sredstvima -  Kulturnog centra Zrenjanina, Gradske narodne biblioteke ''Žarko Zrenjanin'', Istorijskog arhiva Zrenjanin i Saveza amaterskih kulturno – umetničkih društava grada Zrenjanina. Pojedini izveštaji o poslovanju javnih preduzeća, posebno onih u komunalnoj oblasti, izazvali su diskusiju, a generalno su svuda problem nenaplativa potraživanja, dugovanja po osnovu kamata, cene usluga koje nisu menjane duže vreme. Što se ustanova kulture tiče, rad je generalno ocenjen kao kvalitetan, sa više realizovanih programa nego u prethodnom periodu, kaoi učešćem i u nekim međunarodnim projektima. Od planiranih tradicionalnih manifestacija, izostao je Međunarodni festival folklora "Lala", dok su "Dani piva" održani u kasnijem terminu. 
 
 
Usvojeni su i planovi rada za 2013. godinu  Apoteke Zrenjanin i Doma zdravlja ''Dr Boško Vrebalov'', kao i predlozi pravilnika o ostvarivanju prava na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji na teritoriji grada Zrenjanina i pravilnika o radu Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima – ''Sigurne kuće'' u gradu Zrenjaninu i  Dnevnog centra za decu i omladinu sa invaliditetom ''Alternativa''. Kako je objasnila Stana Rajić, načelnika Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, radi se o usklađivanju osam pravilnika iz oblasti socijalne zaštite sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i odgovarajućim odlukama Gradske uprave, a na ovoj sednici članovi Gradskog veća usvojili su predloge za tri pravilnika iz ove oblasti. 
 
Gradsko veće je usvojilo predloge Zaključaka o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu Finansijskog plana za 29 mesnih zajednica na teritoriji Grada Zrenjanina, čime je izvršeno njihovo usklađivanje sa odlukom o rebalansu budžeta Grada Zrenjanina za 2013. godinu.