Obeležava se 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

Danas se širom Evrope obeležava 68. godišnjica od pobede nad fašizmom i okončanja Drugog svetskog rata. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na "Starom kontinentu".
 
 
Dan pobede obeležen je i u Zrenjaninu, polaganjem venaca na spomen-obeležja i evociranjem uspomena na događaje iz Drugog svetskog rata. Tradicionalno, obeležavanju ovog datuma prisustvuju i predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji, koji odaju počast borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada, oktobra 1944. godine. Njih 220 dalo je svoje živote za slobodu Zrenjanina, a njihovim senima, kraj spomen-kosturnice u parku na Bagljašu, poklonio se danas drugi sekretar ambasade, Konstantin Borisovič Nakićenović. Počast borcima Crvene armije odali su i predstavnici Grada Zrenjanina koji su položili venac - zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin i pomoćnik predsednika Skupštine grada Slavko Šućurević. Prisutne je na Bagljašu pozdravio predsednik Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Nedeljko Papić, a osim zvaničnika prisustvovali su i učenici drugog razreda OŠ "Petar Petrović Njegoš" i građani iz mesnih zajednica "Sonja Marinković" i "Veljko Vlahović". 
 
   
 
Svečanosti u spomen-parku na Bagljašu prethodio je prijem za gosta u Gradskoj kući, kom su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, sekretar  Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić, pomoćnik predsednika Skupštine grada Slavko Šućurević i predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Zrenjanina.
 
   
 
Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu održana je na platou ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gde su venac, ispred Grada Zrenjanina, položili gradonačelnik Ivan Bošnjak, sekretar  Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić i načelnica Odeljenja za poslove finansija Gradske uprave, Žana Šahović. Venac je i na ovom mestu položio predstavnik ambasade Ruske Federacije, a takođe i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera i nekoliko političkih stranaka.
 
   
 
Govoreći o značaju obeležavanja Dana pobede, gradonačelnik Zrenjanina ističe da je važno da se herojska dela, ugrađena u slobodu koju imamo, sačuvaju i prenesu mlađim generacijama.
- Šezdeset osam godina je prošlo od vremena kada je herojska Crvena armija, u saradnji s narodnooslobodilačkom vojskom Jugoslavije, donela slobodu koju mi i danas negujemo i čuvamo i trudimo se da zauvek traje. I na današnji dan treba da se podsetimo da ono što danas živimo, živimo zahvaljujući upravo tim herojima i da su sva iskušenja s kojima se danas srećemo mnogo manja od onih kojima su bili izloženi borci protiv fašizma – poručio je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
Sovjetski Savez podneo je najviše žrtava tokom krvavih ratnih godina i njegov naslednik, Ruska Federacija, svake godine obeležava Dan pobede kao državni praznik. S pijetetom se bratski ruski narod seća svih svojih žrtava, pa tako i boraca Crvene armije koji su u našem gradu položili živote u pobedonosnom pohodu ka slobodi. Ovim povodom, drugi sekretar ambasade Ruske federacije istakao je da naši narodi imaju zajedničku kulturu, istoriju i zajedničku borbu protiv fašizma.
 - Najvažnije je da to zajedništvo, to srpsko-rusko prijateljstvo sačuvamo i u istorijskom i ekonomskom i kulturnom i političkom smislu. Mi smo, praktično, jedan narod i moramo biti zajedno. Jedan od naših strateških ciljeva, kao države, jeste upravo razvijanje odnosa sa Srbijom –  rekao je, između ostalog, Konstantin Borisovič Nakićenović.
 
Današnji dan Evropska unija obeležava i kao Dan ujedinjene Evrope, u znak sećanja na 9. maj 1951. kada je donet "Šumanov plan", kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC), prva zajednička institucija nekoliko evropskih zemalja. Francuski ministar Robert Šuman ovim je planom postavio temelje današnjoj ujedinjenoj Evropi, koju čini 27 zemalja članica, sa više od pola milijarde stanovnika, a od 1. jula ove godine pridružiće im se i Hrvatska, kao 28. članica.
 
U Zrenjaninu će, povodom Dana Evrope, sutra u 11 časova, na Trgu slobode, biti otvoreno "Evropsko selo", manifestacija koju po drugi put organizuju osnovne škole s teritorije Grada Zrenjanina, čiji će učenici predstaviti sve članice Evropske unije, njihova obeležja, kulturu i specifičnosti. Manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, a očekuje se i prisustvo predstavnika više ambasada zemalja EU.