WTE Wassertechnik predstavio Zrenjanincima prečišćenu pijaću vodu

U okviru manifestacije "Evropsko selo", održane na Trgu slobode povodom 9. maja, Dana Evrope, preduzeće WTE Wassertechnik GmbH predstavilo je, po prvi put u javnosti, vodu za piće prečišćenu u pilot-postrojenju u Zrenjaninu. Naši sugrađani i posetioci "Evropskog sela" mogli su da se upoznaju s radom ovog preduzeća, ali i uporede vodu koju sada koriste s onom kakva bi trebalo da bude, nakon izgradnje fabrike vode. Štand je obišao i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je izrazio očekivanja da će čitav projekat uskoro biti predstavljen i na širi način.
- Nadam se da ćemo do narednog 9. maja imati već konkretne korake u izgradnji fabrike. Što se Grada Zrenjanina tiče, u toku je odabir najpovoljnijeg finansijskog aranžmana, odnosno dobijanje kredita pod najpovoljnijim uslovima. Za sada imamo ponudu s njihove strane, mogućnost postoji i preko Evropske banke za obnovu i razvoj, a cilj je, naravno, da grad, odnosno naši sugrađani, imaju što manje troškova za čitavu investiciju. S druge strane, pokušavamo da onaj deo koji se ne vidi, izradu projekta, tehničke dokumentacije, saglasnosti i ostale poslove koji prethode samom polaganju "kamena temeljca", što pre završimo – rekao je gradonačelnik Bošnjak, nakon pozdravljanja na štandu sa predstavnikom kompanije WTE Wassertechnik GmbH Bojanom Pelivanoskim i degustacije  prečišćene pijaće vode.    
 
     
 
Podsećamo, ugovor sa nemačko-austrijskom kompanijom WTE Wassertechnik GmbH o izradnji fabrike vode, JKP "Vodovod i kanalizacija", sklopilo je 18. aprila 2012. godine. Najpovoljniji ponuđač na tenderu, WTE Wassertechnik jedna je od najvećih kompanija za izgradnju ovakvih postrojenja u svetu a posluje na gotovo svim kontinetnima. Ugovorom je određeno da izgradnja fabrike vode bude plaćena kreditom na 15 godina, sa otplatom počev od 2015. godine. Ugovorom je predviđena mogućnost prevremene otplate bez posebnih troškova kao i umanjenje ukupne cene ukoliko se, u međuvremenu, obezbede bespovratna sredstva iz predpristupnih fonodva EU koji su nam, sa sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU, sada dostupniji.
 
 
Tenderski uslovi su propisali da ceo posao ne može biti skuplji od 28 miliona evra, da voda zadovoljava evropske standarde kvaliteta, da postrojenje ne troši više od 55 kilovat sati električne energije, da nema više otpadne vode od 5 odsto, ali i da kvalitet te vode bude takav da se može pustiti u kanalizaciju. Kompanija WTE Wassertecnik, ponudila je da ceo posao okonča za 25,5 miliona evra, uz striktno poštovanje zadatih uslova. 
 
   
 
U međuvremenu, s obzirom da se radi o milionskim iznosima investicije, grad je zatražio državnu garanciju, pa su pomereni rokovi za početak izgradnje. Rešenje se još uvek traži, ali obe strane – Grad Zrenjanin i WTE Wassertecnik – iznose uveravanja da investicija nije dovedena u pitanje i da se od projekta neće odustati. U prilog tome ide i ova prezentacija kompanije i njenog proizvoda – prečišćene zrenjaninske pijaće vode, za koju su naši sugrađani, sasvim razumljivo, pokazali veliko interesovanje.