Delegacija Zrenjanina posetila Đulu

Nakon što je, krajem avgusta, u Zrenjaninu boravila delegacija mađarskog grada Đule, prošle subote predstavnici Grada Zrenjanina uzvratili su posetu ovom gradu i poznatom turističkom mestu. Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, član Gradskog veća Stojko Jožef i inicijator ovih susreta, zrenjaninski privrednik Palatinuš Janoš, razgovarali su u Đuli sa gradonačelnikom tog grada Đerđeji Erneom, direktorom Banje Đula Boroš Laslo Atilom, kao i Komorocki Alicom, predstavnikom tamošnje turističke organizacije. 
 
 
Tokom srdačnog susreta bilo je reči o međusobnoj, ali i o saradnji s  rumunskim Aradom, bratskim gradom Zrenjanina. Bratski grad našem gradu je i Bekeščaba, koja je od Đule udaljena svega dvadesetak kilometara.
 
Gradonačelnik Zrenjanina istakao je značaj ovog susreta, pre svega u kontekstu evrointegracija, zajedničkog planiranja i nastupa na tržištu Evropske unije.
 "Srbiji predstoje pregovori za ulazak u EU, pa je zajednička saradnja tri grada značajna i u tom smislu. Zajedničke proizvode, mislim pritom i na turističku ponudu, zajednički lakše možemo plasirati u Evropi. Tome svakako treba da prethodi saradnja u oblasti kulture i sporta", istakao je Bošnjak.
 
   
 
Janoš Palatinuš prisetio se saradnje dva grada u periodu pre raspada jugoslovenske države, kada su u Đulu stizali brojni turisti iz Zrenjanina.
"Susreti poput današnjeg treba ne samo da doprinesu razvoju dobrosusedskih srpsko-mađarskih odnosa, već i ponovnom uspostavljanju prekinutih kontakta između dve sredine. Mogućnosti za saradnju postoje u mnogim oblastima, a posebno smo pomenuli oblast omladinskog turizma", rekao je Palatinuš. 
 
Domaćini su naglasili želju za učešćem u zajedničkim programima prekogranične saradnje, finansiranim od strane Evropske unije i pozdravili nastojanja  Zrenjaninaca da nekada intenzivna saradnja bude obnovljena i unapređena.