Dobri rezultati dobrovoljnih vatrogasaca u Zrenjaninu

Čelnici grada – zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i zamenik predsednika Skupštine Ljubomir Stanisavljev prisustvovali su danas svečanoj godišnjoj Skupštini Vatrogasnog saveza Grada Zrenjanina (GVS).
Tom prilikom moglo se čuti da dobrovoljna vatrogasna društva (DVD), njih 22 koja deluju pri GVS u toku ove godine imala su 108 intervencija, što je manje u odnosu na prethodne godine, iako su uslovi u kojima rade loši. 
 


Dragan Jajić, sekretar GVS Zrenjanin rekao je da je tokom 2012. godine bilo 224 gašenja požara, a da je smanjenju broja intervencija ove godine umnogome doprinela preventiva, pre svega edukacije i razgovori sa ovdašnjim poljoprivrednicima.
Jajić je ukazao da su Dobrovoljna vatrogasna društva organizacije volontera i istakao da bi promenom Zakona o zaštiti požara mogle biti stvorene mogućnosti da se ona finansiraju iz budžeta, što bi bilo od velikog značaja, jer su trenutni uslovi u kojima rade loši. 

 



-Dobrovoljna vatrogasna društva postoje u svim naseljenim mestima, zadovoljni smo njihovim radom, ali su, primera radi, vozila stara više od 30 godina, o zameni i kupovini ne možemo ni da razgovaramo, ali ih moramo održavati, i tu ipak imamo veliku pomoć grada - dodao je on.
Predsednik GSV Dragan Ćapin izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima tokom ove godine i što se današnjem skupu odazvao veliki broj članova.
-Sredstva koja smo iz gradskog budžeta dobili namenski su utrošena, a za sledeću godinu očekujemo više sredstava, što će omogućiti kvalitetniji rad i nadamo se da ćemo i proširiti saradnju sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja ustvari i čine okosnicu Saveza – rekao je Ćapin.

 

Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić je istakao da je Gradska uprava prepoznala probleme DVD i ima nameru da im pomogne.
- Znamo da su materijlno tehnička sredstva stara i želimo da pomognemo jer se u prethodnom periodu pokazalo da su bili od pomoći i profesionalnim jedinicama u sprečavanju daljeg širenja požara na terenu, po atarima, ali i naseljenim mestima, tako da smo za 2014. budžetom predvideli 5 miliona dinara, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu - rekao je Janjić.
Osim angažovanja u gašenju požara, ovdašnji dobrovoljni vatrogasci bili su aktivni i na polju edukacije, a učestvovali su i na brojnim takmičenjima među kojima je i ono održano u Francuskoj kada su činili veći deo državne reprezentacije.