Dodeljene Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu

U Baroknoj sali Gradske kuće održan je tradicionalni novogodišnji koktel na kom su svečano dodeljene Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu. Domaćini svečanosti, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, okupili su ovom prilikom brojne predstavnike javnog života grada u mnogim oblastima, a novogodišnju čestitku svima je uputio gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak:
 
"Dobra je prilika na kraju jedne ovakve godine, duge i nimalo lake, da se sastanemo, saberemo rezultate našeg rada u njoj i postavimo sebi neke nove ciljeve. Naravno, ono što nismo uspeli da ostvarimo u ovoj, pokušaćemo u narednoj godini. Pojedinci i institucije koji su se posebno istakli, danas će, za dosadašnji rad, biti nagrađeni, a za sve nas ostale, ostaje da sledimo njihov primer i potrudimo se da sopstvenim delovanjem unapredimo zajednicu". 
 
 
Nakon obraćanja gradonačelnika, upriličena je svečana dodela najznačajnijeg godišnjeg priznanja, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin, koje je ove godine zaslužilo deset pojedinaca i četiri kolektiva, a nagradu su, tradicionalno, dobili i mladi talenti koji su se istakli rezultatima u različitim oblastima. Dvoje nagrađenih talenata, učenika muzičke škole "Josif Marinković", nastupilo je u umetničkom delu programa, koji je, na klavijaturama, upotpunio i profesor Miša Grujić.
 
 
Dobitnici Nagrade za mlade talente i obrazloženja:
 
DEJAN KARLEČIK, glumac NP "Toša Jovanović".
Završio je glumu na novosadskoj Akademiji umetnosti i profesionalno je angažovan u kući u kojoj je nastupao još kao učenik – zrenjaninskom pozorištu. Nametnuo se talentom i glumačkim šarmom, brzo stekao naklonost publike i zabeležio nekoliko zapaženih uloga u aktuelnim predstavama ovog teatra, među kojima i dve glavne.
 
DENIS ŽIŠKO, učenik I razreda srednje muzičke škole "Josif Marinković", odsek truba.
Na takmičenjima su za njega bila rezervisana samo najviša mesta: ovogodišnji je laureat republičkog takmičenja, dva puta osvajao je drugu nagradu na internacionalnom takmičenju «Davorin Jenko» u Beogradu, dok mu je za nastup na takmičenju duvača u Novom Sadu pripala specijalna nagrada. 
 
MILAN SLIJEPČEVIĆ, učenik V razreda osnovne muzičke škole "Josif Marinković", odsek klavir.
Višestruki je pobednik na takmičenjima mladih pijanista i osvajač prvih mesta na nivou države. Ove godine laureat je takmičenja mladih pijanista i osvajač drugog mesta na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu.
 
DRAGANA JANKOVIĆ, članica Atletskog kluba "Banat" Zrenjanin.
Rođena je 1995. godine, članica je juniorske reprezentacije Srbije. U svom uzrastu višestruka je prvakinja države u trčanju na srednjim prugama i vicešampionka Balkana. Jedna je od naših atletskih nada za olimpijske igre u Riju, 2016. godine.
 
ĐORĐE SALAPURA, član Karate kluba "Zrenjanin".
Rođen je 1998. godine i reprezentativac je Srbije u kadetskom uzrastu. Pored brojnih titula osvojenih na turnirima u zemlji i inostranstvu i preko sto medalja u karijeri, u ovoj godini osvojio je srebrnu medalju na Evropskom kadetskom šampionatu u Turskoj i bronzanu na Balkanskom u Kragujevcu.
 

Dobitnici pojedinačne Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu
 
DR ELIZABETA FESL ALEMANI, dugogodišnja humanitarna radnica i inicijator brojnih dopremanja humanitarne pomoći  u Zrenjanin.   
Rođena je 1936. godine u Novoj Crnji. U Zrenjaninu je završila gimnaziju, a u Zagrebu Medicinski fakultet. Iz Botropa u Nemačkoj, gde danas živi, već 24 godine organizuje dopremanje humanitarne pomoći i donacija u našu sredinu. Zahvaljujujući njenom angažovanju, pomoć je stizala siromašnoj deci u Zrenjaninu i okolnim selima, Oštoj bolnici, Udruženju paraplegičara, Gerontološkom centru, školi "9. maj". Pozorište je bogatije za kamion za prevoz opreme, muzičkoj školi dopremljena je veća količina muzičkih instrumenata... Na ovom spisku su i pozorište "Madač" i više mesnih zajednica, a u jednoj od poslednjih isporuka za učenike zrenjaninskih osnovnih škola stiglo je dve hiljade majica. Za dobrovoljni rad dobila je više međunarodnih priznanja, diploma i počasnih nagrada.
 
DEJAN BOŠNJAK, učitelj u penziji, kompozitor, pisac i publicista, filmski pedagog.
Duže od šest decenija ceo Banat poznaje ga, jednostavno, kao "učitelja". Radni vek proveo je u vaspitanju mladih naraštaja, ali i osnivanju muzičkih, sportskih, likovnih, literarnih sekcija u osnovnim školama u Perlezu, Čenti, Kumanu i Zrenjaninu. Svirao je tamburicu, komponovao za decu, osnivao orkestre i horove. Osnovao je i gradski foto-kino klub "CD 13" koji je jedno vreme bio najbolji u Jugoslaviji, a on sam zaslužio najviše priznanje u amaterskom filmu – "Filmski pedagog". Kao pisac i publicista stvorio je upečatljivo štivo o ovom podneblju, a njegova knjiga "Tamo-amo po Banatu" spada u red načitanijih štiva u regionu. Kao autor, koautor ili recenzent potpisan je u trideset knjiga i publikacija. Realizovao je i mnoge radio emisije.
 
 
Mr. sci. med. dr MILORANKA PETROV KIURSKI, predsednica sekcije Opšte medicine Društva lekara Vojvodine –Srpskog lekarskog društva i naučni radnik.
Završila je Medicinski fakultet u Novom Sadu. Specijalista je opšte medicine i magistar kardiologije, kojom se danas najviše i bavi. Bila je načelnica Službe opšte medicine u Domu zdravlja u Zrenjaninu u najtežim godinama kroz koje su prolazili država i grad. Volonterski je deset godina radila na prihvatu materijala u apoteci Malteške humanitarne organizacije u Zrenjaninskoj biskupiji. Uporedo se bavi i naučnim radom. Od 2008. godine predsednik je Naučnog odbora sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. Na brojnim stručnim skupovima iz oblasti opšte medicine i kardiologije učestvovala je sa 37 radova. Ministarstvo zdravlja imenovalo je za nadzornika za obavljanje spoljašnjeg stručnog nadzora za oblast opšte medicine, patronaže i hitne medicinske pomoći.
 
 
ŽELJKO LUČIĆ, operski pevač.  
Rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Kao dugogodišnji pevač proslavljenog hora "Josif Marinković", na predlog dirigenta Slobodana Bursaća nastavlja s muzičkim obrazovanjem. U rekordnom roku završava muzičku školu "Josip Slavenski" u Beogradu i studira solo pevanje u klasi čuvene operske pevačice Biserke Cvejić. 1998. godine postaje član Frankfurtske opere, a od 2008. godine nastupa kao slobodan umetnik. Zapaženi nastupi na najvećim operskim scenama doneli su mu zvanje prvog baritona sveta. Iako živi u Frankfurtu, ni jednog trenutka nije zaboravio odakle potiče i kome pripada, o čemu najbolje govori naslov nedavnog intervjua u "Večernjim novostima": "Kada kažem kuća – mislim na Srbiju".
 
NIKOLA BOŽOVIĆ, novinar Radio-televizije Srbije. 
Celokupan radni vek, skoro četiri decenije, bavi se profesionalnim novinarstvom koje je započeo u fabričkom listu "GIK Banat". Istovremeno postaje izveštač brojnih javnih glasila, pisanih, radijskih i televizijskih. Učestvovao je u formiranju dopisništva Radio-televizije Srbije u Zrenjaninu 1994. godine i njegov je prvi urednik. Od tada, sve do danas, region Zrenjanina i srednjeg Banata značajno su prisutni na medijskom nebu Srbije, zahvaljujući i njegovim brojnim prilozima i reportažama, za koje je i nagrađivan. Posebno je zaslužan za afirmaciju seoskih sredina i unapređenje oblasti poljoprivrede. Dao je svoj doprinos i edukaciji mlađih kolega koji su prošli kroz Dopisništvo RTS. Stalni je član žirija nagrade "Kapetan Miša Anastasijević" i Udruženja agrarnih novinara.
 
 
PETAR MARKOVIĆ, filmski montažer.  
Zrenjaninac je koji živi radi i radi u Berlinu. Osvojio je Zlatnu arenu jugoslovenskog Fsetivala igranog filma u Puli 1987. godine i dve Zlatne mimoze na Festivalu u Herceg Novom. Kao filmski montažer učestvovao je u ekranizaciji brojnih domaćih i stranih filmova, tv drama i serija. Montirao je emisije za redakcije programa televizija Beograd, Novi Sad, Zagreb i Skoplje. Za montažu filma "Lepa sela lepo gore" osvojio je Kristalnu prizmu, nagradu Jugoslovenske filmske akademije, a za montažu filma "Sveti Georgije ubiva aždahu" nagradu IBIS, Nacionalnog festivala igranog filma u Novom Sadu. Od Udruženja filmskih umetnika Srbije prošle godine dobio je Godišnju nagradu za filmsko stvaralaštvo.
 
MANOJLO LATKOVIĆ, advokat i književnik. 
Rođen je 1935. godine nedaleko od Bihaća. U Zrenjaninu se bavio advokaturom, a ono što ga je kvalifikovalo za ovu nagradu jeste njegov dugogodišnji angažman na širenju pismenosti i opšte i čitalačke kulture na srpskom etničkom prostoru bivših jugoslovenskih republika, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U saradnji s Ministarstvom za dijasporu Republike Srbije, zaslužan je za promovisanje i očuvanje ćiriličnog pisma i srpskog nacionalnog identiteta u dijaspori. Osnovao je i donirao knjige spomen-biblioteci i čitaonici u selu Nebljusi, kotar Donji Lapac, u Republici Hrvatskoj. Objavio je devet knjiga proze i poezije i izdanja poklanjao mnogim školskim i seoskim bibliotekama u srednjem Banatu. Tokom ratnih sukoba, bio je angažovan na dopremanju humanitarne pomoći na prostore Zapadne Bosne, kroz rad u Udruženju Srba u Banatu.
 
RADOSLAV JOCIĆ i SRBOLJUB STOJKOVIĆ, inicijatori podizanja spomen-obeležja tragično stradalim Nemcima u Knićaninu.
Ličnom inicijativom i nesebičnim zalaganjem, ova dva žitelja Knićanina otrgli su od zaborava jedan istorijski događaj i doprineli da se o njemu sazna puna istina. Pružajući ruku prijateljstva i oproštaja oni su, u saradnji sa Udruženjem srpsko-nemačkog prijateljstva i nemačkog državljanina Lorenca Barona, uspeli da na mestu tragičnog stradanja nemačkih civila u Knićaninu, 1945. godine, podignu dostojno spomen-obeležje. Na prostoru nekadašnjeg civilnog logora uređene su i obeležene dve grobnice u kojima počiva devet hiljada žrtava. Svake godine organizuju pomen žrtvama i dočekuju u Knićaninu goste iz Nemačke, gradeći svojevrstan "most prijateljstva" između dve države.
 
 
 
IVANA ŠPANOVIĆ, atletičarka. 
Rođena je i školovala se u Zrenjaninu, u kom čini prve sportske korake i nagoveštava blistavu sportsku karijeru. Bira atletsku disciplinu za koju ima sve predispozicije – skok u dalj – i kombinacijom talenta i vrednog rada stiže do rezultata koji prevazilaze prvo lokalne, a vrlo brzo i znatno šire sportske okvire. Prvu svetsku medalju, srebrnu, osvojila je 2007. godine u kadetskoj kategoriji, a godinu dana kasnije postaje juniorski šampion sveta u poljskom Bidgošću. Na Univerzijadi u Beogradu 2009. godine osvaja novo zlato, a prelaskom u seniorsku konkurenciju potvrđuje ulazak među najbolje svetske atletičarke. Ove godine osvaja prvu medalju za Srbiju na svetskim šampionatima i još jednom premašuje sopstveni državni rekord. Bronza iz Moskve donosi joj laskava priznanja za najbolju sportistkinju Srbije i najbolju atletičarku Balkana.
 
SANJA CVRKOTA, karatistkinja.
Rođena je 1991. godine u Lazarevu. Standardna je članica seniorske reprezentacije Srbije u karateu. Već u najmlađim kategorijama isticala se talentom, a uporedo s nastupima u juniorskoj kategoriji učestvuje, i to s velikim uspehom, na takmičenjima seniora. 2009. godine osvaja srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Maroku i bronzanu na Evropskom u Francuskoj. Ove godine nastupala je na šest međunarodnih takmičenja i osvojila isto toliko medalja. U Budimpešti je postala vicešampionka Evrope za seniore, iz istog grada donela je zlato i bronzu sa Univerzitetskog prvenstva Evrope, a u slovenačkom Lašku bila je najuspešnija u svojoj kategoriji na Svetskom kupu.
 
 
Dobitnici Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu za kolektive
 
KOMPANIJA "NIS GASPROM NJEFT"
Projekat "Energija znanja" u 2013. godini doprineo je da se uspostavi dobra komunikacija između ove kompanije, obrazovnih institucija u Zrenjaninu i grada Zrenjanina. Ovim projektom su naši učenici i studenti dobili priliku da unapređuju svoja znanja, a kompanija da u neposrednoj blizini svojih postrojenja i nalazišta obrazuje stručni kadar za sopstvene potrebe. Takođe, Grad Zrenjanin dobija priliku da školuje kadrove za poznatog poslodavca. Po prvi put, posle dugog niza godina, ova kompanija opredelila je strategiju dislociranja ljudskih i ostalih resursa u sredinu iz koje je ponikla. Nosioci projekta "Energija znanja" su generalni direktor Kiril Kravčenko, zamenik generalnog direktora Dmitrij Fomenko i koordinator projekta dr Snežana Lakićević.
Nagradu su primili Dmitrij Fomenko i dr Snežana Lakićević.
 
 
 
POLICIJSKA UPRAVA ZRENJANIN
Ova institucija je u proteklom periodu, zahvaljujući svojoj ozbiljnoj organizaciji,  angažovanjem  svih  zaposlenih,  a  naročito  načelnika Bojana Markovića, doprinela stabilnosti, bezbednosti i visokom nivou tolerancije među svim stanovnicima sa teritorije grada Zrenjanina, ali i šireg regiona kojeg zaposleni u njoj pokrivaju. Zrenjanin je danas bezbedna i sigurna sredina, što je značajno ne samo za nas koji u njemu živimo, već i za one koji nameravaju da u njega dođu, radi školovanja, zaposlenja ili privrednog investiranja.  Doprinos ukupnom radu ove institucije dalo je i odeljenje saobraćajne policije.
Nagradu je primio načelnik Policijske uprave, Bojan Marković.
 
 
SPORTSKI KLUB ZA DECU I OMLADINU S POSEBNIM POTREBAMA "HENDI SPORT" ZRENJANIN
Nagradu su zaslužili za human aspekt sporta u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju. Tokom pet godina postojanja ovog kluba, njegovi takmičarski rezultati, u okviru sistema Specijalne Olimpijade, bili su na vrhunskom nivou i osvojene su titule prvaka u više pojedinačnih i ekipnih disciplina. Takođe, osim takmičarskih rezultata, klub je kontininuirano sprovodio i akcije socio-humanitarnog karaktera, među kojima su najznačajnije - inkluzivni treninzi i druženja dece iz redovne populacije sa decom sa smetnjama u razvoju, suorganizacija inkluzivnog kampa, kao i suorganizacija Mini Olimpijade "Uprkos svemu - dohvati život" sa Udruženjem "Suncokret".
Nagradu su primili članovi kluba HENDI SPORT.
 
 
KULTURNO-UMETNIČKO DRUŠTVO "PIONIR" ZRENJANIN
Vrhunski je organizovano amatersko društvo koje broji oko 200 članova i neprekidno radi od 1976. godine, u više sekcija i starosnih grupa, od najmlađe dečije, do veteranske. Tokom jedne sezone društvo izvede od 60 do 80 koncerata i javnih nastupa. Opravdavajući svoje visoke ambicije adekvatnim rezultatima, nesebično pomaže srodnim ansamblima iz grada i okolnih naseljenih mesta. Učestvuje na svim smotrama i festivalima u organizaciji opštinskog, pokrajinskog i republičkog Saveza amatera. Deset godina u našem gradu organizuju Međunarodni festival folklora "Lala". Širom sveta ambasadori su naše kulture i tradicije, s uspehom nastupajući na internacionalnim festivalima i predstavljajući svoj grad i svoju zemlju.
Nagradu je primio predsednik društva, Radovan Rača Moldovan.
 
 
U ime nagrađenih zahvalio se Nikola Božović. Zbog sprečenosti da danas prisustvuju dodeli nagrada, dobitnicima Elizabeti Fesl Alemani, Željku Lučiću, Petru Markoviću i Ivani Španović će nagrada biti uručena naknadno.
 
Takođe, dobitnici Dejan Karlečik, Nikola Božović, Željko Lučić, NIS Gasprom Njeft i Policijska uprava Zrenjanin odrekli su se novčanog dela nagrade u humanitarne svrhe.