Svetsko prvenstvo, a u Zrenjaninu - norveška rukometna priča

Na polovini smo takmičenja u C grupi Svetskog prvenstva za rukometašice, koju smo ugostili u Zrenjaninu. Dosadašnja tri kola obeležile su zvanične prvakinje Planete, Norvežanke, koje u našem gradu dostojno počinju odbranu titule, iz meča u meč dokazujući da su za to kadre. Jedina su neporažena ekipa, igraju sigurno, taman toliko da beleže ubedljive pobede i sačuvaju snagu za ono što ih očekuje u beogradskoj, "nokaut" fazi.
 
 
Prilazim sinoć "Kristalnoj dvorani", odenutoj u svečano ruho, okupanoj u svetlima srpske trobojke – crvenim, plavim i belim. Zaista se nešto posebno događa u našem gradu, a u samoj hali, svoj u plavim tonovima i nijansama, na plavom rukometnom pravougaoniku, u toku je svečani izlazak dveju reprezentacija na teren. U oči upadaju veliki natpisi "Zrenjanin", postavljeni iza oba gola i bočno, na sredini obe tribine. Taj će natpis, ma šta ko mislio o imenu ovog grada, biti deo svakog televizijskog i fotografskog kadra koji ovih dana odlazi put sveta, na sve kontinente, a svakodnevno u Norvešku, Španiju, Poljsku, Paragvaj, Angolu i Argentinu, čije se reprezentacije ovde nadmeću. 
 
   
 
Praćene prepoznatljivom nacionalnom zastavom, na teren istrčavaju i međusobno se pozdravljaju upravo - Norvežanke.
 
Devojke su redom lepe, visoke, graciozne, prave rukometašice. Uglavnom su plavuše, što i priliči Skandinavkama. Slušajući himnu njihove zemlje i njihovih sinoćnih protivnica, Paragvajki, povezujem na mapi sveta ove dve zemlje sa Srbijom i Zrenjaninom. Uprkos svemu, i ovoj čuvenoj "našoj situaciji" i krizi i problemima, nije srcu svejedno, niti onom zrnu ponosa koje u takvim trenucima nadvlada emocije, kada si u prilici da ugostiš daleki svet...
 
   
 
Norvešku rukometnu priču ne ispisuju samo igračice na parketu "Kristalne dvorane" u Zrenjaninu. Njen nezaobilazni deo su i navijači ove reprezentacije, izuzetno brojna, kompaktna i organizovana družina, koja sa tribina šalje devojkama "vetar u leđa", a istovremeno čini atmosferu takvom da se zaista može osetiti značajnim svaki Zrenjaninac, koji je, eto, svratio do "Kristalne", da "opipa" kako je to imati planetarni šampionat u planetarnom sportu i to u svojoj, iskreno, u svetskim relacijama i razmerama, malenoj varoši... 
 
     
 
Autor ovih redova pridružio se sinoć ovoj norveškoj družini, uniformisanoj u bojama svoje zastave, "naoružanoj" bubnjevima, šalovima, zastavama, udaraljkama, zvoncima i – neumornim glasom. Primećujem da je među njima još mojih sugrađana. I svi se dobro zabavljaju... Primećujem, takođe, u rukama nekoliko navijača i "dvojne" zastave na istom držaču – veću, norvešku i manju, srpsku. Baš lepo. Pobrali su sve simpatije, i u "nedostatku" domaće reprezentacije, oni su preuzeli ulogu "omiljenih" - Zrenjanin, dakle, ovih dana navija za - Norvešku.
 
   
 
Pri vrhu zamašne grupe Norvežana, izdvaja se gospođa sa prodornim zvoncem u rukama. Šeta od sedišta do sedišta i animira publiku da joj se pridruži u bodrenju svoje ekipe.
 
Nije se predstavila, ali to, ionako ovde nije važno, niti je prepreka opuštenoj komunikaciji. Ona i njeni prijatelji imaju jedno jedino, zajedničko ime - "Norge".
- Norge, Norge, to je na našem jeziku. "Norvej" je na engleskom, tako nas drugi zovu – objašnjava ova sredovečna dama i nastavlja svoju neformalnu priču. Na engleskom.
- Pratimo svuda po svetu naše devojke, a u Srbiji smo, evo, drugi put za dve godine. Prošle godine izgubili smo u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu – kaže ona i odmah prelazi na drugu temu.
- Sponzoriše nas jedna fabrika nameštaja iz Osla. Evo, nosimo njihovu reklamu na majicama – pokazuje natpis na "udarnom" mestu – dobro se zabavljamo...
 
   
 
Pitam je za smeštaj, spavanje, gde borave dok su u Srbiji?
- Hotel "Moskva", Beograd – odgovara.
- A u Zrenjaninu? – pokušavam da, kao nepopravljivi "lokalpatriota" donesem koji "poen" svom rodnom gradu...
- "Nothing", ništa, nema mogućnosti... – samo sleže ramenima.
 
Istovremeno, na terenu, skromne Paragvajke, bez pobede u prva dva kola, solidno pariraju svetskim šampionkama. Norvežani na tribinama ne pokazuju bilo kakve znake nervoze. Dobro poznaju mogućnosti svojih devojaka, što će se potvrditi već u nastavku meča. "Norge, Norge" - odjekuje "Kristalnom dvoranom", dok se razlika u golovima povećava.
 
Zrenjaninski klinci, prisutni u hali, takođe se pridružuju ovim navijačima. Gosti ih fotografišu, oblače u svoje majice, poklanjaju plastične udaraljke... Jedni su drugima atrakcija i simpatije su obostrane. Ko još može da kaže da su Skandinavci daleki, hladni, nepristupačni i da ne umeju da se zabavljaju?
 
   
 
Konačan rezulat utakmice Norveška – Paragvaj bio je visokih 34:13. Svi su, čini se, bili zadovoljni – Norvežanke, zbog još jedne pobede, Paragvajke, zbog, ipak, solidne igre i podnošljivog poraza...
 
Završio se treći takmičarski dan Svetskog prvenstva u Zrenjaninu. Gase se polako svetla, utišavaju bubnjevi, zvonca i udaraljke...
 
Ispred dvorane, uredno parkiranih sedam autobusa čeka tri stotine pedeset norveških navijača da ih preveze nazad, u Beograd. Temperatura je nekoliko stepeni ispod "crte", ali je, ili mi bar tako izgleda, svima oko mene toplo. Preuzimam i sam tu "kolektivnu odgovornost" i želim Norvežanima srećan put. Sutra je slobodan takmičarski dan, vidimo se, dakle, u četvrtak da, protiv Angole, šampiona "Crnog kontinenta", opet zajedno navijamo – za Zrenjanin, Srbiju i – Norvešku.
 
Dok autobusi polako odlaze, okolni Zrenjanin već spava, zatvoren u kućama na Karađorđevom trgu, iz čijih se dimnjaka, put neba,  tromo kreću tanki beli velovi...

 
 
XXI Svetsko prvenstvo u rukometu za žene –
Raspored utakmica i rezultati grupe C – Zrenjanin:
 
http://www.serbia2013.com/sr/CompetitionGroup.aspx?ID=C