''Zajedno protiv nasilja nad ženama''

Dva događaja obeležila su juče u Zrenjaninu kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Prvo su odbornice Skupštine grada Zrenjanina, nezavisno od političke i stranačke pripadnosti, formirale žensku odborničku mrežu, s ciljem da zajedničkim radom doprinesu lakšem rešavanju problema vazanih za ženska prava, rodnu ravnopravnost, porodicu i socijalnu zaštitu.
 
   
 
Potom je, u organizaciji Ženske parlamentarne grupe Skupštine AP Vojvodine, u Baroknoj sali Gradske kuće održana konferencija pod nazivom "Zajedno protiv nasilja nad ženama". Ženska parlamentarna grupa formirana je 1. oktobra sa proritetnim ciljem formiranja Odborničkih grupa, širenja mreže kao i pružanja odgovora na pitanja koja nisu samo ženska, ali na njih treba gledati i iz ženskog ugla. U radu grupe učestvuju sve poslanice Skupštine AP Vojvodine, osim jedne, opet bez obzira na stranačku pripadnost.
 
Konferenciji su prisustvovali predstavnici pokrajinskih i lokalnih institucija i nevladinog sektora koji aktivno učestvuju u borbi protiv nasilja u porodici i rodne diskriminacije.
 
   
 
Skup je otvorio predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Radovan Bulajić, konstatacijom da je "nasilje nad ženama na našim prostorima, na žalost, društveno prihvatljivo ponašanje", jer sankcija za zlostavljača uglavnom nema i da je to možda i razlog što se samo mali procenat žena odvaži da službeno prijavi nasilje u porodici".
-  Žene nisu izložene samo fizičkom, već i psihičkom, seksualnom i ekonomskom nasilju. Nasilje nad njima dešava se svakodnevno. Ne tako davno na sve ovo gledalo se kao na privatni problem, koji treba i mora da ostane unutar porodice. Iskreno se nadam da će se kampanjom "Zajedno protiv nasilja nad ženama", kojoj se pridružujem, skrenuti pažnju javnosti na potrebu zaštite zlostavljanih žena i da će se ukazati na potrebu zajedničke saradnje svih institucija", poručio je učesnicma Konferencije predsednik Skupštine grada. 
 
Skupu se obratio i načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga, Dušan Šijan, izrazivši nadu da će država biti u stanju da napravi mehanizam u kom će svi biti zaštićeni.
 
Pokrajinska poslanica iz Zrenjanina, predsednica odbora Skupštine APV za ravnopravnost polova i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, Stojanka Lekić, o aktivnostima ove mreže kaže:
- Cilj nam je da vidimo šta se to događa u na teritoriji Vojvodine, kada je reč o nasilju nad ženama i šta je to što bi mi, kao političarke i društveno odgovorne osobe, mogle da popravimo. Da li je problem u postupanju, ili u protokolima i zakonima. Ako je reč o zakonima, uticaćemo da se oni menjaju, istakla je ona.
 
   
 
Na Konferenciji su govorile i učestvovale, svako u svom domenu, i jedna od članica mreže, Seleši Đenđi, zamenica Pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov, pomoćnica Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Anita Beretić, predsednik Saveta za ravnopravnost polova Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev, zamenica predsednika Suda u Zrenjaninu, Zagorka Živankić,  načelnik Odeljenja Policijske uprave u Zrenjaninu, Zoran Jarić, predstavnica Zrenjaninskog edukativnog centra, Radoslava Aralica i rukovodilac Sigurne kuće u Zrenjaninu, Teodora Lazić.
 
- Saradnja zrenjaninskih institucija prilikom rešavanja problema nasilja je na visokom nivou, što je za svaku pohvalu jer je to najefikasniji način za zaštitu žrtava nasilja u porodici. Sama zaštita je kompleksna i zahteva više aktivnosti i podršku ženama koje žele da izađu iz nasilja. Prijaviti nasilje nije dovoljno. Žene koje žele da izađu iz nasilja, moraju da izdrže čitav postupak koji zahteva javno iznošenje problema i svedočenje protiv nasilnika, što je teško i zato mi radimo na povezivanju različitih organa, istakla je Danica Todorov, zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova.
 
Nasilje u porodici problem je na koji društvo mora odlučnije reagovati. Porodica, koja treba da pruži zaštitu i utočiše, mnogima predstavlja mesto patnje, ugnjetavanja i omalovažavanja, a često je žrtvama ugroženo zdravlje ili im je život doveden u pitanje.
 
   
 
- Broj nasilja nad decom i ženama je u porastu, stoga je bitna multisektorska saradnja koju zrenjaninski Osnovni sud ostvaruje sa Policijskom upravom, Centrom za socijalni rad i Urgentnim centrom. Veliki problem je otkrivanje nasilja jer se ono često prikriva, i ljudi kada primete nasilničko ponašanje, obično ne reaguju. Postupak u porodičnim odnosima je hitan i po prijemu tužbe sud zakazuje ročište u roku od 8 dana, što znači da se na nasilje u porodici institucionalno brzo reaguje, kazala je Zagorka Živankić sudija zrenjaninskog Osnovnog suda.
 
"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja inicirana 1991. godine koju obeležava preko 1700 organizacija u više od 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, kako bi se simbolično povezao problem nasilja nad ženama sa pitanjem ljudskih prava.