Skupština grada danas raspravlja o davanju saglasnosti JKP ''Vodovod i kanalizacija'' na raskid ugovora sa kompanijom ''WTE Wassertechnik''

Nakon što je Gradsko veće grada Zrenjanina juče utvdilo predlog Zaključka, odbornici Skupštine grada Zrenjanina danas će, na sednici zakazanoj za 14 časova po hitnom postupku, raspravljati o davanju saglasnosti JKP "Vodovod i kanalizacija" na raskid Ugovora za projektovanje, građenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu zaključenog sa "WTE Wassertechnik" Gmbh, Essen, Nemačka. 
 
Kako se navodi u izveštaju vršioca dužnosti direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Gorana Tajdića, podnetom Nadzornom odboru ovog preduzeća, najveći problem u realizaciji navedenog Ugovora jeste nepoštovanje standarda Republike Srbije zahtevanih za pijaću vodu. 
 
"Prema potpisanom Ugovoru, voda dobijena iz postrojenja nakon prerade ne zadovoljava standarde propisane našim zakonodavstvom", istaknuto je u izvešatju. 
 
Takođe, nije ispunjen ni uslov od kojeg zavisi početak važenja Ugovora, a koji se tiče dobijanja državne garancije ili finansijskog zatvaranja. 
 
Izvođač je bio dužan i da osnuje svoje odgovarajuće pravno lice sa sedištem u Zrenjaninu, kao i da sva prava i obaveze nastale po Ugovoru prenese na novoformirano pravno lice, što do danas nije učinjeno. Nije uradio ni detaljnu finansijsku strukturu koju je trebalo da predloži Dodeljivaču ugovora na pristanak. 
 
Na osnovu rečenog, v.d. direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić zatražio je mišljenje osnivača preduzeća, Gradskog veća ili Skupštine grada Zrenjanina o daljim postupcima po pitanju realizacije Ugovora. Gradsko veće je na vanrednoj sednici predložilo Skupštini grada da preduzeću "Vodovod i kanalizacija" da saglasnost na raskid Ugovora i to će biti jedina tačka predloženog Dnevnog reda današnje sednice.