Godišnjica rada Saveza slepih i slabovidih u Zrenjaninu

Međuopštinska organizacija Saveza slepih i slabovidih u Zrenjaninu  obeležila je 66. godišnjicu postojanja i rada i tim povodom gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, priredio je prijem za predsednika organizacije, Nenada Vukeljića i sekretara, Ivanu Raškov. Tokom prijema bilo je reči o aktuelnom trenutku u radu Saveza slepih i slabovidih, nekim planovima za naredni period, kao i mogućnostima za unapređenje saradnje između lokalne samouprave i Saveza i rešavanje određenih problema. Prijemu su prisustvovale i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave, Olivera Lisica, kao i Jelena Dragić, zaposlena u ovom Odeljenju, s obzirom da je kao jedan od najvećih problema kod slepih i slabovidih lica naznačena nemogućnost upisa dece u željenu srednju školu, kako je to do sada bio slučaj, već isključivo u Gimnaziju.
 
 
- Pohvalno je da grad Zrenjanin već dugo godina pomaže i deluje u interesu slepih i daje doprinos da se osećamo kao svi ostali građani i da imamo neki siguran položaj u društvu – navodi predsednik Međuopštinske organizacije, Nenad Vukeljić i ocenjuje da je danas najveći problem upravo upis dece u srednju školu.
- Slepa i slabovida deca mogla su ranije pohađati muzičku ili medicinsku školu i osposobljavati se u ovim oblastima, kao muzičari ili fizioterapeuti, a sada im se predočava da mogu upisati jedino Gimnaziju. Nadamo se da će današnji sastanak doprineti da se taj problem na neki način reši, da deca završe željenu školu i da mogu kasnije da doprinesu ovom istom gradu. Inkluzija je doprinela da deca ostanu sa roditeljima, međutim, kao projekat u školstvu, ona ne daje prave rezultate, jer je potrebno da školsko osoblje bude edukovano za tako nešto, pripremljeno za tu decu, da se prilagode tehnički uslovi i da pomagala za slepe i slabovide budu adekvatna, da bi takva deca mogla da prate nastavu ne ometajući ostalu decu – kaže Vukeljić.   
 

 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak ističe da je s posebnim interesovanjem saslušao predsednika Saveza slepih i slabovidih i da su na ovom sastanku jedni drugima zadali zadatke, šta bi mogli zajednički uraditi na korist čitave zajednice.
- Omogućavanjem njihovog aktivnijeg učešća u životu, kako kroz obrazovanje, tako i kroz samo kretanje i zapošljavanje lica s ovom vrstom posebnih potreba, doprinećemo napretku i zajednice i samog grada Zrenjanina. Mi ćemo, u daljim građevinskim projektima, pre svega, omogućiti dostupnost, zatim aktivnije, zajedno sa Savezom, krenuti ka fondovima, da lokalna samouprava bude vrsta podrške i puta za dolaženje do neophodnih sredstava za lakše fizičko kretanje slepih i slabovidih i kroz ulice i kroz institucije. Što se tiče treće i najvažnije stavke, koja se tiče samog obrazovanja, trudićemo se da je, kroz inicijativu ka nadležnom ministarstvu, istaknemo kao problem i budemo jedan od prvih gradova gde će slepim i slabovidinm licima biti omogućeno ravnopravno obrazovanje od predškolskog, pa do čak univerzitetskog nivoa – naglasio je gradonačelnik Bošnjak.
 

Tokom razgovora u Gradskoj kući istaknuto je da grad Zrenjanin prednjači u nekim oblastima brige za slepa i slabovida lica, da, na primer, ima najveći procenat raskrsnica sa ozvučenim semaforima, kao i da će, ubuduće, prilikom rekonstrukcije ulica i trotoara, posebno biti obeležena reljefna staza za slepe, kao što je to upravo slučaj u Ulici Cara Dušana.        
Međuopštinska organizacija Saveza slepih i slabovidih u Zrenjaninu  osnovana je 1948. godine i najstarija je ovakva organizacija u Vojvodini. Danas pokriva područje srednjeg Banata, sa više od 50 naseljenih mesta, u kojima ima 290 članova. Oko polovina njih je u samom gradu Zrenjaninu, a organizacija, po rečima njenog predsednika, svih ovih godina dobro posluje i fukcioniše dobrim delom zahvaljujući gradu.