''Medical Waste Disposal'' primer dobre prakse za Makedoniju

U poseti Gradu Zrenjaninu i ovdašnjoj kompaniji "Medical Waste Disposal" boravila je delegacija iz Republike Makedonije – predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne sredine, Inspektorata zaštte životne sredine, Instituta za javno zdravlje i "Eko kluba", partnerske firme u ovoj zemlji – s ciljem upoznavanja s radom zrenjaninske kompanije, koja je ocenjena kao primer dobre prakse u tretiranju i transportu medicinskog otpada. Za makedonsku delegaciju priređen je i prijem u Gradskoj kući, čiji su domaćini bili gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i član Gradskog veća, Radiša Dupljanović. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da je čast imati u poseti visoku delegaciju Republike Makedonije. 
- Njihova poseta organizovana je kako bi se upoznali s primerom dobre prakse i ekonomskog razvoja, ali i postupanja u oblasti zaštite životne sredine i povećanja zdravstvene sigurnosti građana. Naravno, da ćemo bezrezervno podeliti sve prednosti koje ovaj koncept nosi sa sobom u Republici Srbiji i našem gradu, i očekujemo da u narednom periodu, zajedno s našim partnerima, razvijamo ovakve sisteme  možda i u nekim trećim zemljama – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
Kompanija "Medical Waste Disposal" osnovana je 2009. godine u Zrenjaninu, jedinstvena je u Srbiji i usko profilisana za pružanje usluga vezanih za tretiranje i transport medicinskog otpada. Vodeća je u regionu po načinu i implementaciji najstrožih evropskih standarda vezanih za očuvanje životne sredine, a poseduje i proizvodnju potrošnog materijala za sakupljanje medicinskog otpada (kutije za oštre predmete i kese za infektivni otpad) atestirane po najstrožim evropskim strandardima. Sarađuje na principu partnerskog odnosa sa malim i velikim zdravstvenim ustanovama. Jedan je i od investitora u zrenjaninskoj industrijskoj zoni "Jugoistok – Ečka".
 
   
 
Generalni menadžer kompanije, dr Miroslav Poznić, ističe da je ova poseta makedonske delegacije dobra potvrda uspešnosti rada.
- Oni rade na tom problemu već petnaest godina, ali mi smo implementirali i tehnologiju i izgradili sistem na koji smo ponosni i drago mi je što naši prijatelji iz Republike Makedonije žele deo toga da implementiraju. Kompanija "Eko klub" iz Makedonije je naš partner koji se bavi sličnom delatnošću i značajno je što smo mogli da razmenimo iskustva o ovim pitanjima – kaže dr Poznić i dodaje da rezultati govore da je došlo do osetnog smanjenja prenošenja bolesti usled nepravilnog rukovanja medicinskim otpadom.
- Moram pohvaliti i privatnu i državnu lekarsku praksu u Zrenjaninu i njihov marljiv pristup problemu medicinskog otpada. Takođe, pohvalio bih i lokalnu samoupravu, s kojom imamo izvanrednu saradnju. Krećemo se u dobrom pravcu, jer "zelena industrija" nema alternativu – ističe Poznić.  
 
Dr Mihail Kočubovski, sa Instituta za javno zdravlje Makedonije, zastupa i Ministarstvo zdravlja ove republike i rukovodi politikom upravljanja medicinskim otpadom u Makedoniji. On kaže da je njihova delegacija u Zrenjanin došla da bi videla kako radi autoklav za drobljenje medicinskog otpada, kakav poseduje "Medical Waste Disposal" i koji oni planiraju da uvedu.
- To što smo ovde videli nas je pozitivno iznenadilo i uverili smo se i da ova firma iz Zrenjanina i država Srbija ulažu vanredne napore na zaštiti zdravlja ljudi koji rade sa medicinskim otpadom, ali i ostalog stanovništva, kao i životne sredine. Ovo je pozitivan primer ne samo za Srbiju i Makedoniju, nego za širi region, s obzirom da tako nešto nema u državama u okruženju. Kao što je rekao i gradonačelnik, planiramo da tu pozitivnu praksu uvedemo i kod nas, kao i da je zajednički širimo dalje – istakao je dr Kočubovski, nakon sastanka u Gradskoj kući u Zrenjaninu.