Međunarodni dan Roma - približiti startne pozicije svih

Povodom 8.aprila, Međunarodnog dana Roma, Savet za ravnopravnost polova na teritoriji grada Zrenjanina još jednom ukazuje na težak položaj Roma i čini sve da se obrati posebna pažnja na unapređenje položaja jedne od najranjivijih etničkih grupa.
 
Najveće žrtve diskriminacije u našem društvu su, pored žena i osoba sa invaliditetom, i pripadnici romske populacije. Posebnu pažnju, kako svetske, tako i domaće javnosti,  zaokuplja romsko žensko pitanje, pitanje obrazovanja, njihove zdravstvene zaštite, zapošljavanja i učešća u političkom životu.
 
Savet za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina učiniće sve što je u ovom trenutku moguće, da ova pitanja postanu sastavni deo sveobuhvatnog i konkretnog delovanja lokalne samouprave i rešavanja ovih nagomilanih problema, prilikom donošenja Lokalnog akcionog plana u ovoj oblasti. Poboljšanje komunikacije, otvorena podrška i zalaganje za jednake mogućnosti je samo jedan od odgovora koji se trenutno nameće kao realan.
 
U multikulturalnim i multietničkim društvima, kao što je i naše, jedna od najvažnijih preokupacija je oblast ljudskih prava. Rešavanje romskog pitanja je moguće, ali ne samo kroz obrazovni sistem, moderne škole prilagođene pripadnicima romske zajednice, već i uključivanje svih institucija i zajedničko ulaganje lokalne zajednice i širih društvenih struktura – navodi se u saopštenju Saveta za ravnopravnost polova na teritoriji grada Zrenjanina povodom 8.aprila, Međunarodnog dana Roma.