Održana 68. sednica Gradskog veća - usklađivanje gradskih akata sa novim zakonskim odredbama

Na danas održanoj, 68. redovnoj sednici Gradskog veća, članovi ovog tela su utvrdili predloge o izmenama i dopunama više odluka iz komunalne oblasti, a suština je da su ove odluke usaglašene sa novim zakonskim odredbama u ovoj oblasti. Sednici je prisustvovalo osam članova Gradskog veća, a predsedavao je gradonačelnik Ivan Bošnjak.
 
Predložene su izmene i dopune Oduke o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o ovlašćenjima komunalne policije, Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina i Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca i o radu Zoohigijenske službe
 
Kako je istakao načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija, mr Igor Virijević, bilo je potrebno da se ove odluke usklade u kaznenim odredbama sa novim Zakonom o prekršajima koji je počeo da se primenjuje 1. marta 2014. godine.
- Sve izmene odluka koje su predložene usklađene su s novim Zakonom o prekršajima. U Odluci o auto-taksi prevozu donete su dve izmene radi prilagođavanja Zakonu o drumskom saobraćaju i više su "kozmetičke" prirode. U izmeni Odluke o manjim montažnim objektima iznosi mandatnih kazni su prilagođeni novom Zakonu o prekršajima. Što se tiče Odluke o ovlašćenjima komunalne policije, ona bi, na neki način, bila "krovna" odluka nad svim previđenim izmenama odluka, iz jednostavnog razloga što su do sada ovde postojala svega dva fiksna iznosa – od dve i osam hiljada dinara – a sada su ti iznosi prilagođeni novom Zakonu. Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i Odluka o uslovima i načinu držanja domaćih životinja su prošle javnu raspravu i samo su u drugom predlogu odluke usvojene dve manje izmene, dok u prvoj nije bilo nikakvih izmena – rekao je Virijević. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, posebno je prokomentarisao Utvrđivanje Predloga Odluke o Zaštitniku građana grada Zrenjanina, kojoj se pristupilo iz potrebe usklađivanja odredbi odluke o izboru i prestanku funkcije zaštitnika građana za teritoriju Grada Zrenjanina, njegovoj nadležnosti i ovlašćenju, postupku i načinu rada, sa odredbama važećeg Zakona o zaštitniku građana, a nakon dopisa upućenog Gradu Zrenjaninu od strane Zaštitnika građana, Saše Jankovića.
- Institucija Zaštitnika građana je dragocena u demokratskom društvu i smatramo da je, pre svega zbog rada u skladu sa Zakonom i efikasnijeg rada na lokalu, a i samog Zaštitnika građana, a na zadovoljstvo i korist građana, bilo potrebno pristupiti donošenju nove Odluke i uputiiti je na usvajanje Skupštini grada – rekao je gradonačelnik Bošnjak.   
 
Gradsko veće jednoglasno je utvrdilo Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin za 2014. godinu, kao i Predlog Metodologije utvrđivanja cena JKP "Gradska toplana" za instalisanu snagu i isporučenu količinu toplotne energije tarifnom kupcu sa uputstvom za raspodelu obračuna.  
 
Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić prezentovala je Gradskom veću izveštaj o radu na rešavanju prvostepenih upravnih predmeta u Gradskoj upravi grada Zrenjanina za period 01.01.2013.-31.12.2013. godine. U navedenom periodu primljeno je ukupno 121.559 upravnih predmeta, što zajedno sa prenetim predmetima iz prethodnog perioda iznosi ukupno 133.653. Načelnica Malinić rekla je da je 120.883 predmeta rešeno, dok je nerešeno ostalo 12.770 predmeta, čije je rešavanje u toku i u vremenskim okvirima propisanim Zakonom.