Studenti TF ''Mihajlo Pupin'' uzorkuju vodu iz Begeja

Studenti zrenjaninskog Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", sa studijskog programa Inženjerstva zaštite životne sredine, organizovaće sutra, povodom Dana studenata Srbije, 4. aprila, akciju plovidbe rekom Begej kroz Zrenjanin i uzorkovanje i merenje kvaliteta vode na više mernih mesta. Tim povodom juče je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare na kojoj su se javnosti obratili gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, dekan TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milan Pavlović, docent Bogdana Vujić, student prodekan Nikola Petrov i studenti programa Inženjerstva zaštite životne sredine, Lidija Cvetković i Ilija Janković.
 
 
U okviru akcije biće uzorkovana voda sa pet lokacija na teritoriji grada, pre i posle uliva otpadnih voda iz pojedinih fabrika, kao i Aleksandrovačkog kanala. Zahvaljujući Nikoli Spajiću iz Kleka, čijim će se brodom ploviti i Gradu Zrenjaninu, koji je podržao akciju, studenti TF "Mihajlo Pupin" moći će da obave praktičan rad na savremenoj opremi, nabavljenoj u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija i zajedničkom projektu s Univerzitetom u Temišvaru. 
- Studenti su svesni svakodnevne ugroženosti životne sredine i sami su predložili, povodom Dana studenata, da se osmisli jedna ovakva akcija, iskoristi oprema koja je dobijena i uradi kontrolni monitoring kvaliteta vode Begeja. Gradonačelnik je, kao i uvek kada su u pitanju aktivnosti studenata i poboljšanje kvaliteta zajednice, prihvatio naš predlog i na tome mu zahvaljujem. To će biti inicijalna istraživačka priča koja ubuduće može da ima ishode kontrole koja će zaista podići nivo kvaliteta i gde ćemo moći da ukazujemo na negativno delovanje onih koji ugrožavaju vodotok koji prolazi kroz centar grada – naveo je dekan TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milan Pavlović.
 
Gradonačelnik Zrenjanina očekuje da će se u ovoj, zajedničkoj akciji, doći do rezultata koji će pomoći da se ukaže i na stepen zagađenja vodotoka Begeja u našem gradu, ali i na određene mere koje bi trebalo preduzeti i prema zagađivačima i u pravcu čišćenja vodotoka.
- Stanje reke Begej tema je o kojoj se govori decenijama, mi smo i prethodne godine bili suočeni sa ozbiljnim ekološkim uticajima i negativnim posledicama. Međutim, kroz jedan adekvatan, naučni pristup i upozoravanje javnosti i struke, očekujemo da će se, na najbolji mogući način, doći do rezultata i preduzeti mere da naš Begej, u procesu pristupa Evropskoj uniji, bude čista reka, kakva je u svom gornjem vodotoku, kroz Rumuniju. Smatramo da Srbija i ovaj deo Vojvodine neće moći u EU dokle god je reka Begej u ovakvom stanju – rekao je gradonačelnik Bošnjak. 
 
 
Docent Bogdana Vujić kaže da se IPA projekat između zrenjaninskog fakulteta i temišvarskog Univerziteta realizuje od prošle godine i da je nabavljena oprema, čiji se jedan deo koristi za simulaciju prostiranja zagađenja, najviše aerozagađenja, a drugi deo opreme je spektrofotometar, koji će se koristiti za praktičnu primenu i sticanje iskustva studenata.
- Studenti su inicirali ovu akciju, oni će izvršiti uzorkovanje i neke analize na licu mesta, koje se mogu sprovesti prenosivom opremom, a kasnije će spektrofotometrijski, u laboratoriji na fakultetu odrediti neko organsko opterećenje koje je, u ovom trenutku, za nas najznačajnije. Kroz ovu akciju želimo i da osposobimo studente za neki dalji rad – istakla je profesorka Vujić.   
 
Studentkinja Lidija Cvetković pobrojala je parametre koji će biti uzeti u obzir prilikom uzorkovanja i analize vode iz Begeja.
-  Radiće se analiza pomoću referentnih elektroda, pH-metrijske analize, provodljivost, određivanje sadržaja kiseonika u uzorku, a takođe ćemo imati i priliku da radimo spektrofotometrijske analize u laboratorijskim uslovima – kazala je ona. 
 
Predstavnici TF "Mihajlo Pupin" pozvali su i kolege sa Visoke tehničke škole strukovnih studija da im se pridruže u ovoj akciji, a podrška je stigla i od Zrenjaninskog poslovnog kruga, ZREPOK, čiji su predstavnici takođe najavili da će prisustvovati plovidbi Begejom.