Studentski monitoring Begeja - zagađivači vidljivi i golim okom

Povodom 4. aprila, Dana studenata Srbije, studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, uz podršku Grada Zrenjanina, juče su realizovali najavljenu akciju plovidbe rekom Begej i uzorkovanja i merenja kvaliteta vode na ovom vodotoku. Plovidba je omogućena zahvaljujući Nikoli Spajiću iz Kleka, na čijem su se brodu, osim studenata TF „Mihajlo Pupin“, njihovih profesora i dekana, prof. dr Milana Pavlovića, našli i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, predstavnici Odseka za zaštitu životne sredine Gradske uprave i brojni predstavnici medija. Plovilo se od „Šlajza“ u Kleku, sve do izlaza iz Zrenjanina, dela toka Begeja iza Aleksandrovačkog kanala, jednog od največih zagađivača.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina kaže da je Begeju moguće vratiti život i da se to mora učiniti na najodgovorniji način, primenom naučnih metoda, ali i angažovanjem šire zajednice.
-  Rekli smo da ni Srbija, ni Grad Zrenjanin neće moći u Evropsku uniju dok tok reke Begej izgleda ovako, odnosno dok se nedomaćinski postupa prema resursu koji nam garantuje budućnost. Uz pravilan monitoring, mi moramo upozoravati na vreme i pratiti situaciju u slučaju da nam bilo kakvo zagađenje stigne iz gornjeg rečnog toka i alarmirati institucije. Nedomaćinsko postupanje s rekom Begej i drugim otvorenim vodotokovima upravo čini da on izgleda ovako. Trudićemo se da se zaista ovom problemu pristupi najodgovornije i da se on konačno i reši, na zadovoljstvo svih ljudi koji su vezani za reku i koji žive uz nju – kazao je Bošnjak.
 
   
 
   
 
Dekan Tehničkog fakulteta, prof. dr Milan Pavlović, ističe da je čitava akcija realizovana na inicijativu studenata sa smera Inžinjerstva zaštite životne sredine.
- Upravo zbog mladih i njihove budučnosti moramo da vodimo računa i o vodi i o vazduhu i o zemljištu. Danas ćemo odraditi jedan kontrolni monitoring kvaliteta vode u reci, izabrali smo pet kritičnih tačaka, ispred i iza, kako očekujemo, glavnih emitera zagađenja na području grada Zrenjanina. Uzorkovaćemo vodu i proveriti njen kvalitet, a onda ćemo, uz konsultaciju sa Gradskom upravom, ali i građanima Zrenjanina i svim zainteresovanima koji prate dalje tokove Begeja i Tise, pokušati da napravimo i kvalitetniji monitoring, sve u cilju otklanjanja ili smanjenja zagađenja i njihovog dovođenja u neke zakonske okvire – kaže Pavlović i dodaje da zagađenje u Begej stiže s više strana, ne samo direktnim ispuštanjem otpadnih voda.
 
        
 
- Iako su privredne aktivnosti smanjenje, i dalje ima subjekata koji stvaraju ozbiljno zagađenje. Herbicidi i veštačka đubriva, oborinske vode, nitrati i nitriti iz rečica, amonijak, fosfati, sve to čini zagađenje ovog vodotoka iz kojeg se nekada, poznato je, kuvala supa.  
 
   
 
   
 
Karakteristika jučerašnje plovidbe Begejom jeste bilo uživanje u prirodi i okruženju, prepunom zelenila, ali i činjenica da su zagađivači vidljivi golim okom i sve ih je više kako se rečni tok približava gradskom jezgru. Verovatno će slično pokazati i rezultati monitoringa, na  uzorcima uzetim sa nekoliko lokacija. U Begej se ispuštaju otpadne vode u blizini mlekare i uljare, baca različit otpad, reka se zagađuje čak i direktno iz dvorišta pojedinih naših sugrađana čija imanja dosežu do same obale. Posebna priča je romsko naselje „Dudara“. Umesto da koriste tu jedinstvenu privilegiju života uz samu reku, ponašanje Zrenjaninaca nije u skladu s okolinom i zahtevima prirode. Ima, međutim, i drugačijih primera, uređenih prilaza reci i delova obale o kojima se brine i koji pružaju lepu sliku. Sve to studenti TF „Mihajlo Pupin“ zabeležili su i na brojnim fotografijama, a analize uzetih uzoraka potvrdiče da li zaista Begej napušta Zrenjanin zagađeniji no što u njega stiže.