U toku je akcija opremanja ginekološke ambulante za žene s invaliditetom

Ženska odbornička mreža Skupštne grada, Grad Zrenjanin i Savet za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina organizovali su juče konferenciju za novinare, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i koraci koji su realizovani u okviru akcije "Opremanje ginekološke ambulante za žene s invaliditetom". Predstavnicima medija obratili su se članica Gradskog veća Grada Zrenjanina Zlatana Ankić, zamenik predsednika Skupštine grada i predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Ljubomir Stanisavljev, direktorka Doma zdravlja Zrenjanin dr Biljana Papić, načelnica Dispanzera za žene dr Gordana Marković, koordinatorka Ženske odborničke mreže Eržebet Popov i članica Upravnog odbora Udruženja paraplegičara Banata Snežana Nikolić. Moderator je bila Ljiljana Lazarević, a konferenciji je prisustvovalo i nekoliko odbornica u Skupštini grada – članica Ženske odborničke mreže.
 
 
Podsećamo, zrenjaninske odbornice prve su počele da prikupljaju sredstva za nabavku hidauličnog ginekološkog stola, namenjenog ženama s invaliditetom za ginekološke preglede u Dispanzeru za žene u Zrenjaninu. Akcija je proširena i na opremanje kompletne ambulante u Dispanzeru, nabavku mobilnog ultrazvučnog aparata i izgradnju prilazne rampe, kao i određene prepravke vrata unutar Dispanzera, kako bi ženama s invaliditetom, u kolicima, bio omogućen i nesmetan prilaz ambulanti.
 
Ženska odbornička mreža pokrenula je početkom godine akciju prikupljanja sredstava i do sada je prikupljeno oko 170 hiljada dinara, mahom od odborničkih apanaža, koje su uplatili i kolege odbornici. Podršku akciji obećava i lokalna samouprava, a svima koji su u mogućnosti i žele da pomognu poziv je uputio Ljubomir Stanisavljev, koji je i pozdravio sve prisutne.
- Ovo je lep povod da se pokažu humanost na delu i društvena odgovornost. Grad Zrenjanin će i dalje, kao i do sada, prepoznavati sve ranjive grupe u našem društvu i pokušavati da pronađe rešenje za njihove probleme. Ovaj problem je evidentan i radimo na tome da ga što pre rešimo, a pozivam da nam se u tome pridruže i građani Zrenjanina i sve društveno odgovorne firme, da zajedno učinimo život ovoj populaciji naših sugrađana kvalitetnijim i boljim – poručio je predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Stanisavljev i istakao da Grad Zrenjanin neće stati na ovom problemu, već će odmah zatim pristupiti i rešavanju drugih u ovoj oblasti.
 
   
 
U ime Gradskog veća i gradonačelnika, prisutnima se obratila Zlatana Ankić, koja je istakla da će grad svakako doprineti akciji i obezbediti sredstva koja budu nedostajala, kao i podržati i druge, slične akcije.
 
Iako radi već trideset godina, prema rečima Gordane Marković, načelnice Dispanzera za žene, samo dve žene sa težim invaliditetom do sada su dolazile na preglede.
- Njih smo pozivali i na aktuelne akcije skrininga raka grlića materice i raka dojke, ali se  nijedna do sada nije odazvala pozivu na skrining. Ne zato što one to ne žele, već što znaju da su uslovi za obavljenje pregleda u njihovom slučaju neadekvatni i iz tih razloga od pregleda i odustaju – kazala je dr Marković i najavila da će, otvaranjem ove ginekološke ambulante, ti pregledi za žene s invaliditetom biti naknadno obavljeni.
 
Snežana Nikolić je u invalidskim kolicima od 1993. godine i jedna je od čak 17 hiljada žena u srednjem Banatu koje imaju neki oblik invaliditeta. Dugo godina bila je uspešan sportista, u streljaštvu, a 2008. predstavljala je Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Ona kaže da žene s invaliditetom ne traže ništa posebno, već samo jednaka prava kao i žene bez invaliditeta i mogućnost da samostalno dođu i obave ginekološki pregled.
 
- Dispanzer za žene je u potpunosti nepristupačan ženama sa invaliditetom. Da bi se ušlo u njega potrebno je savladati desetak stepenica. Ni jedna ambulanta nije pristupačna osobama sa invaliditetom, a problem su i ginekološki stolovi koji su u katastrofalnom stanju. Stari su sigurno više od 50 godina, klimavi su i jako visoki. Ultrazvuk je na spratu, što zahteva savladavanje još dva puta po desetak stepenica, što je nemoguće za žene s invaliditetom, objasnila je Snežana Nikolić, članica Upravnog odbora Udruženja paraplegičara Banata i dodala da hidraulični ginekološki sto ne bi koristile samo žene s invaliditetom, več i starije žene i trudnice. Ona je ukazala i da u Zrenjaninu trenutno ne postoji ni jedan niskopodni autobus, pa se žene sa invaliditetom, da bi došle do Dispanzera, moraju snalaziti i za prevoz.
 
   
 
- Odbornice su počele da izdvajaju sredstva od svojih nadoknada, po tri hiljade dinara, i tada su nam se priključili i odbornici, koji su bili voljni da izdvoje novac. Ta sredstva sada su na izdvojenom računu u NLB banci, pa očekujemo da će se i drugi priključiti i da će sto biti kupljen ubrzo, rekla je Eržebet Popov, koordinatorka  Ženske odborničke mreže u zrenjaninskoj Skupštini i još jednom pozvala i zamolila građane i firme da doniraju neka sredstva i da pomognu da se ovaj projekat što pre realizuje.
 
Račun na koji se mogu uplatiti sredstva otvoren je u NLB banci. Broj računa je 310-157065-50, sa naznakom “Za kupovinu ginekološkog stola”.
 
Pravna lica se o uplatama mogu informisati putem telefona 534-610, ili u Udruženju paraplegičara Banata, u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića 17/2.