Završena jubilarna 40. ''Pesnička štafeta''

Svečanim programom u Kulturnom centru Zrenjanina, 11. aprila završena je 40. "Pesnička štafeta", dečja manifestacija Gradske narodne biblioteke"Žarko Zrenjanin".
 
Program je otpočeo pozdravnim govorom Milana Bjelogrlića, v.d. direktora Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", a kako je „Pesnička štafeta“ manifestacija koja podrazumeva obilazak preko 56 škola Srednjeg Banata i opštine Titel, goste je pozdravio i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga, Dušan Šijan.
 
      
 
Voditelji završnog programa bili su ovogodišnji pesnici voditelji manifestcije – Branko Stevanović i Igor Kolarov. Osnovne škole koje su dobile specijalne diplome za uspešno učešće u ovogodišnjoj "Štafeti" predstavile su svoje tačke: učenici OŠ "Jovan Dučić" iz Kleka dramatizaciju teksta Jasminke Petrović,  Nemanja Feratović, učenik OŠ "Sveti Sava" iz Ravnog  Topolovca govorio je stihove Miroslava Antića, a nastupila je i baterija perkusionista "Ritam duše" OŠ "Josif Marinković" iz Novog Bečeja pod vođstvom Đure Ernsta.
 
 
Na sceni su se, potom, voditeljima pridružili i proslavljeni stvaraoci dečje književnosti koji su od nastanka "Pesničke štafete" bili gostujući pesnici ove manifestacije: Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Radivoj Šajtinac, Vladimir Andrić, Mošo Odalović, Jasminka Petrović, Dragomir Ćulafić, Dušan Pop Đurđev, Slobodan Stanišić i Tode Nikoletić. Svaki od pesnika evocirao je svoje uspomene na boravak u Zrenjaninu i učešće u manifestaciji, a potom su dodeljene nagrade učenicima osnovnih škola koji su ove godine, prema oceni stručnog žirija, bili najuspešniji. 
 
   
 
Više od 10.000 osnovaca od I do VIII razreda učestvovalo je i pratilo ovogodišnju manifestaciju. Oko 2.000 predstavljenih pesama ušlo je u takmičarsku konkurenciju.
 
Od 200 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je 12 pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće, kako za niže, tako i za više razrede.
 
Nagrađeni učesnici 40. "Pesničke štafete" u kategoriji nižih razreda su:
 
III MESTO
Viktor Jakabfalvi, I razred, OŠ "J. Jovanović Zmaj" , Zrenjanin
za pesmu "Divne devojčice"
Ognjen Sekulić, II razred, OŠ "Vuk Karadžić" , Konak
-za pesmu "Riba i kit"
Rada Novakov, I razred, OŠ "Mladost", Tomaševac
za pesmu "Supa i biber"
 
II MESTO
Dragana Janješ, III razred, OŠ "Petar Kočić" Čestereg
za pesmu "Bubamara"
Radoslava Matić, III razred, OŠ "Svetozar Miletić", Gardinovci
-za pesmu "Moj kuca"
 
I MESTO
Mario Živojin, IV razred, OŠ "Ivo Lola Ribar", Sutjeska
-za pesmu na rumunskom jeziku "Cutie" (Kutija)
 
   
 
U kategoriji viših razreda:
 
III MESTO
Viktor Marković, VII razred, OŠ "Dr Jovan Cvijić" , Zrenjanin
-za pesmu "Tebi"
Miloš Popov, V razred, OŠ "Dr Boško Vrebalov" , Melenci
-za pesmu "Čudovište iz ormara"
Milica Milosavljević, V razred, OŠ "Stevan Knićanin" , Knićanin
-za pesmu "Senka"
 
II MESTO
Živan Nedeljkov, V razred, OŠ "Uroš Predić" , Orlovat
-za pesmu "Kad porastem"
Farkaš Tristan, VI razred, OŠ "Miloje Čiplić" , Novi Bečej
-za pesmu na mađarskom jeziku "A kolto" (Pesnik)
 
I MESTO
Jovana Bagić, VIII razred, OŠ "Bratstvo" Aradac,
-za pesmu "Konj u snegu"
 
Mladim pesnicima nagrade su uručili proslavljeni, gostujući pesnici, a specijalne nagrade povodom jubileja manifestacije dodelio je Darko Karan, direktor Telekoma Srbija - izvršna jedinica u Zrenjaninu. Svaki od 12 nagrađenih učenika dobio je od Kompanije Telekom Srbija na poklon tablet-računar. Nedeljko Golušin u ime Kompanije "Gomex" dodelio je slatke pakete, a poklon knjige obezbedile su izdavačke kuće Laguna, Pčelica, Vulkan izdavaštvo, Kreativni centar i ProPolisPlus Books.
 
Manifestacija je realizovana uz izuzetnu saradnju Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima.
 
Generalni pokrovitelj i ove, 40. "Pesničke štafete" bio je Grad Zrenjanin, a manifestaciju su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i brojni prijatelji manifestacije.