Zrenjanin i Pančevo zajedno na projektu upravljanja imovinom

Gradonačelnici Zrenjanina i Pančeva, Ivan Bošnjak i Pavle Radanov, u prisustvu generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, potpisali su juče u Pančevu Memorandum o saradnji i zajedničkom učešću u projektu "Upravljanje imovinom 1,2,3". Potpisivanju je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić. Projekat se realizuje u okviru programa "Eksčejndž 4" (Exchange 4) koji finansira Evropska unija, njime rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.
 
 
Ciljevi projekta su razvoj ljudskih resursa u Pančevu i Zrenjaninu u oblasti popisa i upisa imovine jedinica lokalne samouprave putem obuka, prezentacija i transfera znanja, kao i unapređenje procedura i instrumenata za popis i upis imovine u oba grada u skladu sa preporučenom metodologijom. Ukupna vrednost projekta je 115 hiljada evra, od kojih 100 hiljada finansira EU, dok ostatak sufinansiraju Zrenjanin i Pančevo. Realizacija projekta počela je 3. februara ove godine i trajaće 12 meseci.
 
Kako je navedeno prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji, realizacijom projekta "Upravljanje imovinom 1, 2, 3" gradovi Pančevo i Zrenjanin unaprediće svoje sisteme upravljanja imovinom, što će doprineti boljem planiranju prihoda i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u ovim  sredinama, čime će oni postati konkurentniji i zanimljiviji zainteresovanim investitorima.
 
   
 
Uređen sistem upravljanja gradskom imovinom predstavlja jedan od najefikasnijih instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja. Izmenom zakonskog okvira Republike Srbije, gradovi i opštine su dobile mogućnost da izvrše prenos vlasništva javne svojine sa Republike na jedinicu lokalne samouprave. Da bi se popis i upis javne imovine obavili na adekvatan način, neophodno je definisanje odgovarajućih procedura, povezivanje zainteresovanih strana u uređen sistem, kvalitetni alati i instrumenti, kao i obučena lica za rad na ovim poslovima.
 
Obraćajući se prisutnima u Gradskoj kući u Pančevu, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, istakao je da su jedina dva grada na teritoriji Banata i geografski upućena jedan na drugi i da je dobra međusobna komunikacija neophodna za razvoj obe sredine.
- Na nama je da iskoristimo sve prednosti koje nam nudi Evropska unija, u okviru pretpristupnih fondova i razvojni ciklus do ulaska u EU sprovedemo na najbolji mogući način. Naravno da nas povećanje ljudskih kapaciteta, odnosno profesionalnih znanja, obavezuje i ukazuje na to da smo, kao lokalne samouprave, postali "punoletni" i da, samim tim, prihvatamo i određene obaveze kada imamo mogućnost da raspolažemo i upravljamo imovinom – istakao je gradonačelnik Zrenjanina i dodao da se nada da će, realizacijom ovog projekta, unapređenjem znanja, ali i uspostavljanjem svih novih zakonskih procedura u ovoj oblasti, lokalne samouprave postati "bolji domaćini u svojoj kući" i dobiti priliku da pokrenu nešto novo i lepo u gradovima, za šta sada imaju želju, ali ne i mogućnosti.
 
   
 
Ovo je treći projekat EU u kom zajednički učestvuju dva najveća banatska grada. Prethodno su Zrenjanin i Pančevo sarađivali u projektu za mere zaštite reke Tamiš i projektu "Kulturna politika kao alatka za zajedništvo i regionalni razvoj". O samom projektu "Upravljanje imovinom 1,2,3", ciljevima, aktivnostima, ulozi oba grada u njemu i trenutnom stanju u oblasti popisa i upravljanja imovinom u gradu Pančevu govorili su članovi projektnog tima – projekt menadžer iz Pančeva Martin Bajza, koordinator projekta za Grad Zrenjanin Zdravko Stojanov, kao i eksperti za pravna pitanja i pitanja imovine Grada Pančeva Dejan Jovanović i Olga Švarc.