208 lica s poplavljenih područja juče našlo utočište u Zrenjaninu

- U Zrenjanin je s ugroženih područja stiglo 208 naših privremenih sugrađana, pretežno žena i dece i potrudićemo se da im ovde obezbedimo sve što im je neophodno, kako bi lakše prebrodili tešku situaciju u kojoj su se našli i što pre i bezbednije se vratili u svoje domove. Oni će biti raspoređeni u nekoliko različitih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina i opština Nova Crnja, Žitište i Novi Bečej, a  očekujemo da će u narednih sedam dana moći da se vrate svojim kućama – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak prilikom jučerašnjeg obraćanja novinarima u Gradskom pres centru. Tom prilikom, javnosti su se obratile i sekretarka orrganizacije Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević i menadžerka BID – Zone unapređenog poslovanja Vesna Piščević.
 
 
 
Gradonačelnik Bošnjak rezimirao je aktivnosti realizovane proteklih dana od strane Grada Zrenjanina, a tiču se pružanja različith vrsta pomoći stanovništvu poplavljenih područja u Republici Srbiji.
- Od petka, 16. maja, odnosno od sednice Okružnog štaba za vanredne situacije, pa do nedelje, 25. maja, sproveden je, zaista, čitav niz akcija u kojima su Zrenjaninci učestvovali i dokazali i humanost i požrtvovanost i spremnost da pomognu ugroženima, a i dalje je otvoren žiro-račun Grada Zrenjanina i podaci ko je i koliko uplatio sredstava takođe su dostupni. Zrenjanin se istakao dobrom organizacijom, ali želim da, pre svega, istaknem taj ljudski momenat, da su ljudi zalaganjem, efikasnim radom, energijom i znanjem doprineli da, ovim što smo učinili na teritoriji srednjeg Banata, možemo da se ponosimo – naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.
 
      
 
Aleksandra Tanasijević iznela je podatke o količinama prikupljene pomoći, koju su građani počeli da donose u prostorije Crvenog krsta odmah po proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije.
- Od 17. maja već je krenula svakodnevna distribucija pomoći prema područjima za koja je procenjeno da joj je u tom trenutku najpotrebnija. Odrednice su bile Sremska Mitrovica, Šabac, Svilajnac, Paraćin, Ub, Smederevska Palanka, Pećinci, Lajkovac. Ukupno je iz magacinskih prostora Crvenog krsta u Zrenjaninu izašlo 110.140 kg humanitarne pomoći i uložen je izuzetan napor da sva ta pomoć bude ručno utovarena do šlepera. Ja se još jednom zahvaljujem, u prvom redu, svima koji su humanitarnu pomoć uputili, a zatim i svim volonterima, pre svega volonterima Crvenog krsta, koji su danonoćno davali svoj doprinos našim aktivnostima – istakla je Tanasijevićeva i dodala da će Crveni krst, po potrebi, i dalje nastaviti s distribucijom pomoći i evidentiranjem lica pristiglih u Zrenjanin sa ugroženih područja.
- Trenutno je 71 lice u toj našoj evidenciji i sva su stigla s područja Obrenovca. O tim licima Crveni krst vodi brigu, smeštena su u porodičnim uslovima i dopremamo im hranu, sredstva za higijenu, pijaću vodu. Devetnaest lica je smešteno u Gerontološki centar i ta ustanova u potpunosti brine o njima – navela je sekretarka Crvenog krsta.
 
   
 
Vesna Piščević govorila je o odzivu i prvim rezultatima akcije "Uključi se pomozi: Zrenjanin za Krupanj", organizovane u nedelju u centru Zrenjanina.
- Ugostiteljima u BID zoni koji su nesebično prihvatili akciju "Kafa solidarnosti" pridružili su se i Narodno pozorište, Radio Zrenjanin, neke poznate ličnosti i dali su svoj doprinos da se probudi solidarnost naših sugrađana. Prikupljeno je više od 100.000 dinara, a i dalje je otvoren žiro-račun na koji se mogu uplatiti novčana sredstva - kazala je Vesna Piščević.