Konstitutivna sednica Unije učeničkih parlamenata srednjih škola grada Zrenjanina

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je Konstitutivna sednica Unije učeničkih parlamenata srednjih škola grada Zrenjanina, u organizaciji Kancelarije za mlade grada Zrenjanina.
 
Svih devet srednjih škola sa teritorije grada Zrenjanina saglasilo se da učestvuju u reosnivanju Unije i prihvatile su predlog Statuta. Svaka škola delegirala je 10 učenika koji će imati funkciju delegata Skupštine, iz čijih redova je izabran po jedan predstavnik svake škole za članstvo u Glavnom odboru Unije, kao i predsednik i dva potpredsednika. Shodno broju škola, ukupan broj delegata Skupštine je 90 učenika koji su već članovi parlamenata svojih matičnih škola.
 
   
 
Osnivanje Unije učeničkih parlamenata pozdravili su i svojim prisustvom uveličali načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga, Dušan Šijan i sekretar Skupštine grada Zrenjanina, Milan Mrkšić. Dušan Šijan je rekao da ovaj čin predstavlja uvođenje mladih ljudi, kroz državne institucije, u društvo i državu.
- To je i svojevrstan vid pripreme za njihovo preuzimanje odgovornosti za celo društvo, jednoga dana, ali i jedan od načina kako da oni poboljšaju i svoj status u školama i obrazovni sistem – istakao je Šijan i dodao da će jedna od prvih aktivnosti Unije biti upravo pomoć područjima ugroženim od poplava, što govori o njihovoj veličini. 
 
   
 
Dimitrije Starovlah, član Skupštine Unije parlamenata, koji je otvorio sednicu, kaže da je cilj osnivanja Unije dobijanje mogućnosti za učenike da se izbore za neke bolje uslove i kvalitetniji život mladih u gradu Zrenjaninu. 
- Rad Skupštine zasnivaće se na tome da se poveća broj mladih aktivista u našem gradu, kako bi prikupili još više znanja, proširili poznanstva, učinili nešto za svoj grad i samim tim poboljšali sliku o njemu.
 
   
 
Tokom konstitutivne sednice, kojoj je prisustvovalo oko 70 učenika i njihovih nastavnika, izvršen je izbor Radnih tela, usvojeni Poslovnik o radu Skupštine i Statut, izabrani predsednik, dva potpredsednika i članovi Glavnog odbora. Za predsednika Unije izabran je Dejan Nestorov, učenik Medicinske škole, prvi potpredsednik je Milica Palangetić, drugi potpredsednik je Vojislav Radović, tehnički sekretar je Dušan Marjanski i zapisničar Marija Lazić.