Sećanje na banatske ustanike i njihovog predvodnika, Svetog Teodora Vršačkog

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Svetog Teodora Vršačkog, Banatskog vladiku i predvodnika banatskih ustanika protiv turske okupacije 1594. godine. Na spomen-ploču posvećenu ustanicima, ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila – "Ruske crkve" u Zrenjaninu, vence su položili načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, a u ime Grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev, zamenik predsednika Skupštine grada i Milan Mrkšić, sekretar Skupštine grada. 
 
 
Te 1594. godine Banaćani su, pod vođstvom Svetog Teodora Vršačkog, podigli jedan od tri najveća ustanka u srpskoj istoriji i najveći ustanak Srba protiv Turaka pre 1804. godine.
 
"Uzmite zastave iz svojih crkava, ukrasite ih likom Svetog Save. Kao što je sveti car Konstantin pobedio sa zastavama na kojima je bio krst, tako i na našim zastavama nek se vije lik svetog Save, našeg duhovnog oca i branitelja. Krenimo, deco moja i braćo moja, u boj za pravdu i slobodu" izgovorio je tada Sveti Teodor. 
 
    
 
U znak sećanja na ustanike i njihovog vođu, ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila podignut je Časni Krst, barjak sa likom Svetog Save - replika onog kojeg su nosili banatski ustanici - i spomen-tabla s natpisom, koji je sačinio otac Boško R. Marinkov, paroh srpskocrnjanski.
 
''Na ovom grumenu Svete ravnice banatske leta Gospodnjeg i srbskog 1594. bi rukama pravdoljubivim podignut barjak svetosavski u inat pašama, sultanima, vezirima, begovima i đavolu i još danas se viori nad glavama potomaka Svetog Teodora po duhu i svih onih koji su sebe utvrdili u Nebesku Srbiju i u kosti nas nepobedivih, koji smo iz svetih dlanova barjak pruzeli i živimo slobode radi. A Gospod nas prepoznaje i očekuje slobodne pred ovim krsnim znamenjem''. 
 
     
 
Zid, na koji je postavljena ploča s ovim natpisom, simboliše poslednji ostatak tvrđave koja se u 16. veku nalazila na mestu današnje Ruske crkve i u kojoj su skončali mnogi od banatskih junaka nakon sloma ustanka.
 
Dušan Šijan, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga, ističe značaj događaja iz 1594. godine.
- Ovo je datum od nacionalnog značaja za Srbe, dan kada obeležavamo početak prvog srpskog ustanka, kada su Srbi, 1594. godine, pod vođstvom Vladike vršačkog Teodora, podigli ustanak protiv Turaka i pokazali da se ne mire s ropstvom. Naši preci bili su svesni istorijskog trenutka i vremena u kom su živeli i nama predaju obavezu da i mi budemo svesni vremena i trenutka u kom živimo, zbog naših potomaka – poručio je Šijan. 
 
   
 
Pred spomen-pločom banatskim ustanicima poklonio se i zamenik predsednika zrenjaninske Skupštine, Ljubomir Stanisavljev.
- Podignut je tada u ovoj našoj, banatskoj ravnici, prvi Svetosavski barjak, protiv tadašnjih sultana, vezira, paša i danas taj barjak stoji iznad Teodora Vršačkog. Grad Zrenjanin i ove godine odaje počast i polaže venac hrabrim ustanicima. Trudićemo se i dalje da našu istoriju prepričavamo i obeležavamo – istakao je Stanisavljev.