Zrenjaninski kuglaši ponovo u svetskom vrhu - četiri medalje na šampionatu sveta u Brnu

Omladinska muška kuglaška reprezentacija Srbije osvojila je šampionsku titulu na Prvenstvu sveta u Brnu sa novim svetskim rekordom od 3.890 čunjeva, a među našim reprezentativcima zapažen nastup imao je Zrenjaninac Radovan Vlajkov, član KK Banat Osim zlata u ekipnoj, okitio se i srebrnom medaljom u pojedinačnoj konkurenciji, u kombinaciji. Vesna Boškov, takođe naša sugrađanka, osvojila je bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji – sprint, dok je Goran Ostojić, Zrenjaninac koji nastupa za šampiona Srbije, beogradsku "Poštansku štedionicu", sa svetskog prvenstva takođe doneo bronzanu medalju, u pojedinačnoj konkurenciji – klasik.
 
 
 
Češki grad Brno bio je domaćin omladinskog i svetskog šampionata sveta u muškoj i ženskoj pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji od 11-24. maja, a pomenuti vrhunski rezultati naših takmičara u kuglaškom sportu bili su povod da troje reprezentativaca iz Zrenjanina i sekretar KK "Banat" Dušan Popadić budu gosti Gradske kuće. Primili su ih zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić i članica Gradskog veća Zlatana Ankić, a prijemu je prisustvovao i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura.
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Janjić izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima naših reprezentativaca i čestitao im na tome.
 
Radovanu Vlajkovu ovo je treća uzastopna svetska titula kao članu omladinske reprezentacije Srbije, nakon što je bio šampion sveta 2010. godine u Rijeci i 2012. u Baucenu. Sve tri titule osvojene su pod dirigentskom palicom selektora Vojka Pavlovića.
- Oborili smo svetski rekord za 150 čunjeva i govorili su nam na ovom takmičenju da smo "vanzemaljci". Ubedljivo smo trijumfovali. Pojedinačno sam bio drugi, zlato mi je izmaklo za 14 čunjeva – kaže Vlajkov. 
 
   
 
Svoje impresije iznosi i Zrenjaninac na "sportskom radu" u Beogradu, Goran Ostojić:
- U reprezentaciji Srbije sam od 2009. godine i ovo mi je drugo svetsko prvenstvo, na kom sam, ujedno, bio i kapiten reprezentacije. Svako je dao neki svoj maksimum, sigurno je da možemo i bolje, a ako ništa drugo, mogu da obećam sličan bilans medalja i na narednim svetskim takmičenjima – kaže Ostojić.  
 
 
Među 80 registrovanih kuglaških klubova u Srbiji, dva zrenjaninska, "Banat" i "Kristal" već dugi niz godina imaju zapaženo mesto i "regrutuju" brojne talentovane takmičarke i takmičare , a Vojvodina, kao region, daleko prednjači u masovnosti i kvalitetu u ovom sportu ui našoj zemlji. Tokom jučerašnjeg prijema posebno je naglašena uloga zrenjaninskih klubova u sportskoj edukaciji mlađih uzrasnih kategorija, a kuglaši šampioni su pozvali mališane zainteresovane za ovaj sport da se priključe klubovima.
 
- Još jednom svaka čast našim sportistima za osvojene svetske medalje koje su doneli u Zrenjanin – kaže gradska većnica za oblast sporta, Zlatana Ankić i još jednom ističe opredeljenje Gradske uprave da podrži ovakve kolektive i sportiste.
- Ovo su mladi ljudi, to su juniorske medalje i pred njima su tek uspesi u seniorskoj konkurenciji. Kuglanje je sport kojim mogu da se bave, praktično, svi od 7 do 77 godina i ja još jednom pozivam omladinu i građane našeg grada da posete kuglanu i osete čari tog sporta koji ne zahteva posebna sredstva i opremu, a donosi lepe rezultate – dodaje Ankićeva.