Bicikli za najuspešnije poznavaoce saobraćaja među osnovcima

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina je, u okviru podrške nedavno održanom takmičenju "Šta znaš o saobraćaju", u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina, najuspešnijim takmičarima dodelio bicikle, kao nagradu za postignute rezultate.
 
U organizaciji takmičenja su učestvovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Auto-moto saveza Srbije (AMSS) i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja iz osnovnih škola.
 
 
Učenici su bili podeljeni na mlađu i stariju grupu, a takmičili su se u teorijskom delu, rešavanju saobraćajnih testova, kao i u vožnji bicikla na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se sreću u svakodnevnom životu.
 
U mlađoj grupi prvo mesto je pripalo Milošu Miletiću, učeniku OŠ "Žarko Zrenjanin" Zrenjanin, dok je u kokurenciji starijih razreda prvo mesto pripalo Ljiljani Adamov, učenici OŠ "Bratstvo" Aradac.
 
 
Članovi Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Dragan Gudžev i Mirko Petrović danas su posetili pobednike u njihovim školama i uručili im nagrade. 
 
Mirko Petrović rekao je da će Savet za bezbednost saobraćaja na putevima nastaviti da podržava akcije usmerene ka edukaciji dece u saobraćaju.
- Od velikog je značaja da se ovakve acije organizuju sa što većim brojem dece, jer ona kroz njih mogu dosta toga da nauče, a što će im biti od velike koristi. Ovakve nagrade predstavljaju podsticaj deci za neka naredna takmičenja. 
 
 
Petrović je istakao i važnu ulogu školskih saobraćajnih sekcija u lancu edukacije.
- Nažalost, obavezan nastavni program iz ove oblasti u školama je sveden na margine. Potrebno je formirati sekcije u školama u kojima one ne postoje, a tamo gde su već formirane, potrebno je održati odgovarajući kontinuitet u radu.
 
Dragan Gudžev podseća da AMSS takvo takmičenje organizuje već skoro pola veka i da je ono od izuzetnog značaja za unapređenje bezbednosti najmlađih u saobraćaju.
- Svake godine se trudimo da takmičenje bude što masovnije i da obuhvati što više škola iz Srbije. Naša deca aktuleni su evropski prvaci, jer su prošle godine osvojili prvo mesto na evropskom FIA takmičenju. Veoma je značajno da se, pored AMSS, MUP Republike Srbije, Ministarstva prosvete Republike Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja, u akciju uključio i podržao je Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina, a sve u cilju bezbednog učestvovanja naših mališana u saobraćaju.