Legat rvača Branislava Simića

 

U okviru manifestacije "Noć muzeja" zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev, uručio je Zlatnu povelju Grada Zrenjanina rvaču Branislavu Simiću, a povodom pedesetogodišnjice od osvajanja prve zlatne medalje za našu zemlju u pojedinačnom sportu na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine.

 


- Zrenjanin se ponosi ovakvim sportistom čije borbe Zrenjaninci i danas prepričavaju. Njegove zasluge, sigurno je, nećemo zaboraviti. I ovaj legat, koji će biti deo stalne postavke Sobe sporta u Narodnom muzeju, doprineće da se rezultati njegovog rada ne zaborave – rekao je Stanisavljev napominjući da su ovde izložene replike medalja, sudijske akreditacije i drugo. 
Kustos-istoričar Branko Onjin, autor postavke, kazao je da je Simić, kada je osvojio medalju 1964. godine, imao 29 godina, a da je četiri godine kasnije, u Meksiku, osvojio i bronzanu medalju. 


 


- Sve vreme njegovog takmičarskog života, proveo je u našem gradu gde je i živeo", rekao je Onjin i naglasio da je Simić najuspešniji Srbin što se tiče olimpijskih takmičenja.- 1968. godine u Meksiku Durđa Bjedov je osvojila zlato i srebro, a Simić bronzu. On je znao da više neće učestvovati na olimpijadama i želeo je da ponese zastavu. Isto je htela i ona. Zastava je odjednom postala predmet "spora" između dva osvajača olimpijskih medalja. Pitanje je bilo kome je sada dati: da li mladoj takmičarki koja je uzela na jednoj olimpijadi dve medalje, ili učesniku četiri olimpijade. Neko se tada brzo snašao, uzeo makaze i prepolovio zastavu. Tako je jedan deo kod nas, a drugi u Argentini gde živi Đurđa Bjedov – rekao je Onjin.
Branislav Simić je istakao da se, iako ne živi u Zrenjaninu, uvek rado vraća u naš grad.
- Čovek kada nešto u životu radi, želi da ostavi i neki trag. I ja sam zadovoljan što se, grad u kojem sam proveo najlepše godine i najbolje stvaralačko doba, toga seća, i što je trag koji sam ostavio prepoznatljiv. Pravo da vam kažem, ako mi prođe nedelja da ne dođem u Zrenjanin to je propuštena nedelja - kazao je Simić.