Održan Festival rumunskog folklora dece Vojvodine

Domaćin ovogodišnjeg tradicionalnog Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine bila je Ečka, gde se, u tamošnjem Domu kulture, tokom dva dana predstavilo više od 1.000 učesnika iz svih krajeva Vojvodine naseljenih rumunskim življem. Ečka je, kao i mnogo puta do sada, bila dobar domaćin festivala, a svečanosti otvaranja u subotu, 31. maja, prisustvovale su brojne ugledne zvanice. 
 
   
 
Festival je realizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje,  Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, Novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea" i Grada Zrenjanina. 
 
Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu dr Nice Fracile, predsednik, prof. Trifu Damjanu, član i koreograf Katica Barbulov, član.
 
Festival su otvorili gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji, Daniel Petrović. Gradonačelnik Zrenjanina pozdravio je prisutne na rumunskom jeziku, a potom istakao značaj održavanja jednog ovakvog festivala.
- Grad Zrenjanin najbogatiji je, možda, baš zbog načina na koji se odnosi prema nacionalnim zajednicama, kao i po verskoj toleranciji. Želim da se što češće viđamo na ovako lepim manifestacijama, da ugošćujemo decu i krajem avgusta, kada nam dolaze na festival folklora iz cele Evrope, i sada, kada su došla da pokažu sve svoje talente i neguju kulturu svoga naroda, u jednoj lepoj tradiciji i evropskoj budućnosti koju svi zajedno, i Rumuni u Srbiji i Srbi u Rumuniji, i delimo i koja nas povezuje – poručio je gradonačelnik Bošnjak otvarajući festival. 
 
   
 
Predsednik Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine, Bugar Roman, sa zadovoljstvom je istakao da, po prvi put, festival traje dva dana. 
- To je iz razloga što se za učešće na ovoj manifestaciji prijavio rekordan broj učesnika. Danas s ponosom ističem da sam Ečanin, jer znam da Ečani uvek mogu da organizuju ovakve manifestacije, kao što su i do sada činili.    
 
Kako je naglašeno na festivalu, više od 1000 dece pokazalo je ovom prilikom da su "čuvari tradicije, kulturnog nasleđa Rumuna, rumunske pesme, što će im omogućiti da postanu neraskidivi deo jedinstvenog duha tradicije Banata i uticati na buduće naraštaje"