Održana 76. sednica Gradskog veća

Članovi Gradskog veća usvojili du danas predlog odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća ''ZONA'' Zrenjanin, kao i Predloga Statuta tog javnog komunalnog preduzeća.
Pomoćnik gradonačelnika David Dimkić rekao je da grad Zrenjanin ima za cilj da novoosnovanim Javnm komunalnim preduzećem stvori uslove za nesmetano obavljanja delatnosti od opšteg interesa i to objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga u gradu Zrenjaninu u naseljenim mestima, a sve u cilju urednog zadovoljavanja potreba korisnika usluga, u okviru navedene delatnosti od opšteg interesa, obezbeđivanja tehničko – tehnološkog i ekonomskog jedinstva sistema i usklađenosti njegovog razvoja. 
- Radi se o vodi, komunalnom otpadu, smeću i novina će biti objedinjena naplata energije. Ova odluka je doneta jer se pokazalo kao velika potreba za osnivanjem takvog preduzeća koje će nadomestiti ono što je do sada radilo javno preduzeće Direkcija za izgradnju i uređenje  grada – rekao je Dimkić.
On je podsetio na decembarski račun sa objedinjenom naplatom na kome su bili računi za smeće, vodu i naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. 
-Poznato je da je od 1. januara naknada za zemljište ukinuta kao naknada i to je prešlo u našu poresku upravu kao porez na imovinu. Iz prostog razloga krenulo se ka tome da jedno javno preduzeće vodi društveno odgovornu brigu oko prihoda koji su u tom javnom preduzeću, a opet, to se pre svega odnosi na utrošak vode, iznošenje smeća, a kao novina biće i toplotna energija u društvenim stanovima i plin kod individualnih stanova. Naravno, to pruža i dodatne mogućnosti da se to novo preduzeće pojavi samostalno na tržištu i da naplaćuje još neke komunalne usluge, primera radi dimničarske usluge i druge, a moglo bi da radi i za neke druge opštine – rekao je Dimkić i dodao da se na taj način mogu naplaćivati struja, osiguranja i drugo.
- Na ovaj način rasterećujemo budžet sa nenaplaćenim potraživanjima, a stimulišemo to novo javno komunalno preduzeće da se bori da ubere što više novca. Na kraju, iz tih sredstava će se finansirati zarade zaposlenih i delatnost preduzeća – dodao je Dimkić i istakao da još nije poznato koliko će ljudi biti zaposleno.
- Gledaćemo da preduzeće „povuče“ radnu snagu iz preduzeća koja već postoje – istakao je on i rekao da će "ZONA“ početi sa radom 1. januara iduće godine.
Na današnjoj sednici usvojen je i Izveštaj o poslovanju JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin za 2013. godinu.