Održano javno slušanje na temu ''Nacrt Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period 2014-2020.''

Skupština grada Zrenjanina organizovala je, uz podršku projekta "Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine" koji sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Republici Srbiji i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), prvo javno slušanje na temu "Nacrt Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period 2014-2020."
 
   
 
Skup je otvorio Radovan Bulajić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da otvori prvo javno slušanje u Skupštini grada, prvoj lokalnoj skupštini u Srbiji koja uvodi institut javnog slušanja. On se, ujedno, zahvalio generalnom sekretaru Narodne skupštine Republike Srbije i sekretarima odbora koji su odvojili vreme da prenesu praksu organizovanja javnog slušanja, koje je postalo uobičajeno u najvišem državnom zakonodavnom telu. Zahvalnost je Bulajić izrazio i pomoćniku gradonačelnika Zrenjanina, Dušku Radišiću, kao i zamenici sekretara Skupštine grada, Dragani Lazić, na doprinosu realizaciji javnog slušanja. 
-  Ova tema predložena je za prvo javno slušanje kao tema od izuzetnog značaja za rešavanje problema građana i problema u društvu, a radi podsticanja politike dijaloga, odnosno politike razvoja – rekao je Bulajić i najavio slična javna slušanja i na druge teme, ali i u posebnim oblastima teme o kojoj je ovom prilikom bilo reči. Po njegovim rečima, javno slušanje će biti implementirano i u Poslovnik Skupštine grada. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je za prvo javno slu[anje odabrana upravo tema koja zahteva široke konusltacije.
- Grad Zrenjanin prvi je u Srbiji doneo Strategiju održivog razvoja 2005. godine. Danas ćemo imati priliku da javno slušamo drugu temu, Strategiju koja obuhvata period od 2014. do 2020. godine. Za mene je od izuzetne važnosti ostvarivanje kontinuiteta ovog planiranja razvoja grada, što će sigurno dovesti do pozitivnih promena u ekonomskom i socijalnom okruženju. Ovakav vid konsultacija jeste jedini način da se donese jedan kvalitetan, "krovni" i dugoročan dokument razvoja grada. Očekujem da će se s ovakvom praksom nastaviti i u budućnosti i da će se preneti i na neke druge lokalne sredine – kazao je gradonačelnik Janjić. 
 
Javno slušanje, kako je pojašnjeno u materijalu za jučerašnji skup, ima dodirnih tačaka s javnom raspravom, ali predstavlja kvalitativno unapređenje javne komunikacije pri učešću javnosti u donošenju odluka u procesu planiranja. Praksa javnog slušanja započela je u prethodnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, kao oblik rada jednog broja odbora, kada je poseban akcenat stavljen na važnost da će o pojedinim pitanjima vodi transparentana diskusija i da se u tu diskusiju uključi zainteresovana javnost koja je šira od skupštinskog odbora. Ovim projektom, koji sprovodi Program UN za razvoj, praksa javnih slušanja se prenosi i na lokalne skupštine, a povodom usvajanja lokalnih strateških dokumenata, kao što je u Zrenjaninu Strategija razvoja grada od 2014-2020. godine, dokument koji se nalazi u završnoj fazi izrade. 
 
   
 
O saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Grada Zrenjanina govorila je Biljana Ledeničan, rukovodilac UNDP projekta "Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine", dok je mr Dejan Jovanov, sada v.d. direktor JP "Rezervati prirode Zrenjanina", povukao paralelu između Strategije održivog razvoja opštine Zrenjanin iz 2005. godine, u čijem je donošenju učestvovao, i sadašnje Strategije u fazi izrade.
 
Svoja iskustva u radu na donošenju sličnih strategija, primedbe, sugestije i preporuke, izneli su prof. dr Slobodan Milutinović, sa Univerziteta u Nišu, Ljubinka Kaluđerović, sekretarka Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije pri Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) i mr Darinka Radojević, pomoćnik sektretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.
 
   
 
Prof. dr Slobodan Milutinović, koji je učestvovao u izradi Nacionalne strategije održivog razvoja Republike Srbije, rekao je da je "Nacrt Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period 2014-2020." kvalitetan i dobar dokument čak i u ovoj, radnoj fazi, ali i da može da bude još bolji, čemu i on želi da doprinese.
- Ovaj Nacrt Strategije ima visok stepen usklađenosti sa nacionalnim strateškim dokumentima iz oblasti održivog razvoja, ali je potrebno njegovo usklađivanje sa regionalnim inicijativama, kao što je, na primer, "Dunavska strategija". Takođe, izneta Vizija Zrenjanina do 2020. godine nije u dovoljnoj meri specifična i ne koncentriše se na najznačajnije strateške izazove – mišljenje je profesora Milutinovića, koji je u svom izlaganju dao i niz zaključaka i preporuka koji bi trebalo da pozitivno utiču, pre svega, na implementaciju Strategije i kontrolne mehanizme za njeno sprovođenje. 
 
   
 
U diskusiji koja je usledila nakon stručnih izlaganja učestvovalo je više predstavnika civilnog sektora, odbornika Skupštine grada Zrenjanina i privrednih asocijacija.
 
Razgovor u Baroknoj sali Skupštine grada mogao se pratiti i putem video-signala na internetu, direktnog radio-prenosa, a javnost se uključivala u rad i kroz društvene mreže. Nekoliko pitanja u fazi diskusije stiglo je sa "tvitera" i ona će biti razmatrana u daljim fazama izrade Strategije. Sva pitanja koja su stigla na takav način, mogla su se videti i na video-bimu u samoj sali.
 
"Nacrt Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period 2014-2020." Postavljen je na sajtu Grada Zrenjanina, na linku:
 
 
 a sve sugestije mogu se dostaviti na e-mail adresu  strategija@grad.zrenjanin.rs