Prijem za najuspešnije školske olimpijce

Gosti u Gradskoj kući u Zrenjaninu danas su bili najuspešniji učesnici Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine (SOŠOV) sa teritorije srednjeg Banata. Oni su na sedmoj SOŠOV, održanoj proteklog vikenda u Somboru, osvojili ukupno 58 medalja – kao takmičari u sedam sportskih ekipa i u pojedinačnoj konkurenciji. 
 
   
 
Za sve njih, njihove nastavnike, kao i predstavnike Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Grada Zrenjanina, prijem su priredili čelnici lokalne samouprave - gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, članica Gradskog veća Zlatana Ankić i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, a prijemu su prisustvovali i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Upravnog odbora te organizacije Rajko Petrović.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak poručio je najuspešnijim školskim olimpijcima da se grad ponosi njihovim rezultatima i poželeo im da nastave da se bave sportom, da budu dobri učenici, a pre svega, dobra deca, i sutra, dobri članovi društva.  
 
   
 
Članica Gradskog veća zadužena za oblast sporta Zlatana Ankić, kazala je da ovoliki broj dece koja se bave školskim sportom upravo odražava želje Gradske uprave, da se što više učenika uključi u sportske aktivnosti.
-   Sada, kada ste nam doneli i sve ove medalje, to nam je kao "šlag na torti". Čestitam vam, pre svega, na učešću na ovom takmičenju i čestirtam vam što ste grad i region predstavili u najboljem mogućem svetlu i pokazali da grad Zrenjanin jeste grad sportova, u kom, uz olimpijce, imamo i decu koja su olimpijci, samo moramo da sačekamo da malo porastu – poručila je Ankićeva. 
 
Generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije prepoznalo školski sport kao jedan od najbitnijih stubova razvoja našeg sporta uopšte, ali i naše zemlje. 
- Zrenjanin je dva puta bio domaćin ovog velikog takmičenja i pokušaćemo da se izborimo da budemo domaćini naredne olimpijade. Mislimo da za to imamo, pored ovih rezultata, i adekvatne prostorne i kadrovske resurse. Sigurno je da sportska tradicija koja postoji u gradu zaslužuje da bude nagrađena jednom ovakvom manifestacijom – rekao je Salapura.  
 
   
 
U ime učesnika na SOŠOV, prisutnima se obratila Tatjana Vukov, nekadašnja šampionka u mačevanju, sada profesor fizičke kulture u zrenjaninskoj OŠ "Petar Petrović Njegoš". Učenici ove škole osvojili su u Somboru druga mesta ekipno u gimnastici i atletici za devojčice i rukometu za muškarce, a pojedinačno još tri medalje u atletici i jednu u plivanju, pa ulaze u red najuspešnijih škola na ovoj olimpijadi. 
- Utisci su fantastični, u Somboru je sve bilo dobro organizovano, od takmičarskog dela i smeštaja, do druženja koja su deca imala. Značajno je reći da je među ovom decom ovde manje onih koji se sportom bave u klubovima, uglavnom su to sportske aktivnosti u školi, a ima i dece koja se bave jednim sportom, a na olimpijadi su uspešno nastupala u nekom drugom. Moje zadovoljstvo i lična satisfakcija su da u školi u kojoj radim pronađem decu koja mogu predstavljati školu i osvojiti medalju – rekla je Tatjana Vukov. 
 
   
 
Jovana Tuba je, kao učenik OŠ "Petar Petrović Njegoš", osvojila zlatnu medalju u atletici, trčanju na 600 metara. Kaže da atletiku trenira godinu dana, da u gradu ima dosta talentovanih atletičara, ali da uslovi za bavljenje ovim sportom nisu dobri, nema staze za trčanje, niti je stadion u dobrom stanju.
- Uprkos tome, treniramo najbolje što možemo i trudimo se. Medalju je teško bilo osvojiti, konkurencija je bila jaka, ali je osećaj nakon osvajanja prvog mesta bio neverovatan – ističe Jovana.
 
Osvajači medalja iz srednjebanatskog regiona na VII SOŠOV
 
Gimnastika - učenici 1-4 razreda  2. mesto
OŠ "Bratstvo" Aradac
1. Marko Gligor
2. Jonaš Jan
3. Škodak Andrej
4. Zelenak Danijel
 
Gimnastika - učenice 5-6 razred 2. mesto
OŠ "P.P. Njegoš" Zren»anin
1. Tereza Đolai
2. Marija Obradović
3. Isidora Pruginić
 
Gimnastika - učenici 7-8 razred 2. mesto
OŠ "Josif Marinković" Novi Beče]
1. PredragĐuričin
2. Dejan Jocković
3. Zdravko Kovačev
4. Miroslav Raketa
 
Atletika – učenice 7-8 razred 2. mesto
OŠ "P.P. Njegoš" Zrenjanin
1. Dragana Drinić
2. Ana Malušić
3. Anđela Zarin 
4. Jelena Prole
5. Dunja Veljković
6. Jovana Tuba
 
Atletika pojedinačno:
1. Homai Savković Anastazija 1-4 razred
OŠ "P.P. Njegoš" Zrenjanin 2. mesto bacanje vorteksa
2. Vuk Radišić 5-6 razred
OŠ "P.P. Njegoš" Zrenjanin 3. mesto skok u vis
3. Jovana Tuba 7-8 razred
OŠ "P-P. Njegoš" Zrenjanin 1. mesto 600 m trčanje
4. Vladimir Cucić 5-6 razred
OŠ "dr Jovan Cvijić" Zrenjanin 1. mesto 300 m trčanje
5. Mirjana Milenković 7-8 razred
OŠ "J.J. Zmaj" Zrenjanin 3. mesto skok u dalj
6. Zlatija Rakić 7-8 razred
OŠ  "Đorđe Joanović" Novo Miloševo 3. mesto skok u vis
 
Plivanje:
1.   Katarina Krtolica 5-6 razred
OŠ "P.P. Njegoš" Zrenjanin 3. mesto 50m prsno
 
Rukomet - dečaci:
OŠ "P.P. Njegoš" Zrenjanin 2. mesto
 
Košarka - devojčice:
OŠ "Nikola Tesla" Banatsko Karađorđevo 3. mesto
 
Odbojka - dečaci:
OŠ "Jovan Dučić" Klek 3. mesto